Dvariškų gėrybių kvapais

Tikri keliautojai žino, kad dalis kelionių įspūdžių ir atsiminimų mus veikia per uoslę ir skonį, štai todėl nuvykę į svetimą kraštą būtinai turime sužinoti ir paragauti tradicinio jų valgio, kurį užuodus ir po daug metų galėsime mintimis grįžti į šią dieną.

ULSK ekskursijoje po Ilzenbergo dvaro parką, 2021 06 11

Visą šūsnį tokių kvapų namo parsivežė Užsienio lietuvių studentų klubo (ULSK) nariai birželio 11–13 dienomis svečiavęsi Ilzenbergo dvaro rūmuose, kuriuos ten nebuvęs skaitytojas turbūt žino iš „Ilzenbergo dvaro ūkis“ pavadinimu parduotuvėse randamų ekologiškų produktų. Tuo dvaras ir sužavėjo ULSK narius – nuostabios gamtos apsuptyje, Latvijos pasienyje atkurtas ne tik dvaras, jo ūkiniai pastatai, bet ir atgaivinta tuometė žemdirbystė, augalininkystė ir gyvulininkystė siekiant, kad visa dvaro struktūra būtų kuo panašesnė į tokią, kokia buvo kadaise. Apie tai ir kitas dvaro subtilybes pasakojo Ilzenbergo dvare užsienio lietuvius pasitikęs gidas, su kuriuo studentai leidosi į ekskursiją po net 17.5 ha dvaro parką, išgirdo unikalią dvaro valdytojų, parko ir dvaro rūmų istoriją, jame vyravusio gyvenimo būdo specifiką nuo viduramžių iki naujausiųjų laikų. Po ilgos ekskursijos studentai jėgas atgavo dvariškų vaišių degustacijoje, kur galėjo paragauti visko, kas yra auginama, išgaunama ir sukuriama dvare. Degustacijos metu gidas pasakojo, jog kiti dvaro svečiai dažnai netiki produktų ekologiškumu, todėl papasakojo studentams visą ekologinio ūkininkavimo procesą ir svarbą. ULS klubo nariai žavėjosi dvaro puošnumu, prabanga ir tuo pačiu – paprastumu. Dvaro parkas nėra pertekęs gėlių darželių, čia labiausiai išryškinamas natūralios gamtos grožis. Laisvu laiku studentai mėgavosi šio parko ramybe ieškodami pasislėpusių skulptūrų arba skaitydami knygą ar net būsimo egzamino rankraščius bei maudydamiesi dvaro tvenkiniuose.

ULSK nariai Ilzenbergo dvaro veidrodžio atspindyje, 2021 06 12

Iš Ilzenbergo dvaro užsienio lietuviai studentai skubėjo į Rokiškio dvarą, o tiksliau – jame įkurtą Rokiškio krašto muziejų, kur jau laukė gidė, aprodžiusi ne tik muziejų, bet ir gražiausius Rokiškio miesto kampelius ir papasakojusi įdomiausias istorijas.  Studentus sužavėjo nuostabi, tiesi kaip styga, alėja, nuo Rokiškio dvaro vedanti į Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčią, kurią studentai taip pat apsilankė ir net užlipo į varpinės bokštą, iš kur atsivėrė vakarėjanti Rokiškio panorama.

Studentai juokavo: „visi keliai veda per Anykščius“, ir neklydo, grįžtant namo užsienio lietuviai dar spėjo papramogauti ant „Kalitos kalno“ vadinamosiomis vasaros rogutėmis ir kupini dvariškų emocijų grįžo namo.

Užsienio lietuvių studentų klubas vienija visus užsienio lietuvius, grįžusius į Lietuvą ir čia siekiančius aukštojo mokslo. Jei grįžai į Lietuvą studijuoti, o gal tik ruošiesi – prisijunk prie klubo, parašyk mums!

Aira Gurauskaitė

ULSK pirmininkė

aira.ulsk@gmail.com

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter