Pokalbiai apie Lietuvą. Iš Rusijos sugrįžusi Marija Radišauskaitė.

Trumpai apie save – vardas, pavardė, iš kur atvykai, koks tavo amžius, ką veiki Lietuvoje? Kur mokaisi/mokeisi? Kur dirbi? Kuo domiesi?

Esu Maria Radishauskayte, man 20 metų. Gimiau ir gyvenau 15 metų Rusijoje, Maskvoje, paskui tėvai nusprendė sugrįžti į gimtinę. Čia, Vilniuje, baigiau užsienio lietuvių mokyklą „Vilniaus lietuvių namai“, paskui įstojau į Vytauto Didžiojo universitetą ir studijuoju politikos mokslus, 2 kurso studentė. Šiuo metu esu išvykusi pagal Erasmus programą į Prancūziją, Paryžių, ir nuostabiai leidžiu čia laiką! Man patinka keliauti,  skaityti ir regzti naujas pažintis, todėl esu laiminga, turėdama tokią galimybę, t. y. būti čia.

Kodėl sugrįžai į Lietuvą? Kuo ji tave žavi, o gal pykdo?

Myliu Lietuvą ir noriu jai tik gero, tačiau dabartinė politinė situacija šalyje, visi nereikalingi skandalai… Tai daro labai negatyvią įtaką tiek Lietuvos įvaizdžiui, tiek gyventojų nuomonei, klesti nepasitikėjimas valdžia. Bet Lietuvos gamta, žmonių geranoriškumas ir meilė savo šaliai turėtų padaryti savo darbą!

Pasaulio lietuviai, užsienio lietuviai – kurie tau labiau priimtini ir kodėl?

Tiek pasaulio, tiek užsienio lietuviai yra tas pats. Esame lietuviai, tik negyvename vienoje šalyje, bet taip pat ją karštai mylime, linkime jai tik gero ir išgyvename dėl jos dabarties ir ateities.

Marija Radisauskayte
Marija Radišauskaitė.

Su kuo tau asocijuojasi Lietuva? Ar tai tik krepšinis?

Krepšinis tikrai yra vienas iš Lietuvos „simbolių“. Juk tai kultūros dalis. Tačiau dar man Lietuva asocijuojasi su bulviniais blynais ir cepelinais! O dar – su šalta, bet tuo pačiu metu labai jaukia Baltijos jūra.

Ko norėtum paklausti Lietuvos – juk jai šimtas metų?

Kas bus toliau? Kokie tikslai?

Ko norėtum palinkėti Lietuvai – juk jai vėlgi tas pats šimtas metų?

Gyventojų pasitikėjimo, protingų sprendimų ir „renesanso“.

Ačiū už atsakymus

M. Radišauskaitės archyvo nuotr. Viršelyje – antra iš kairės.

Pokalbiai apie Lietuvą – ULSK tekstų ciklas, skirtas Lietuvos valstybės šimtmečiui. Tai tekstai, kuriuose iš užsienio į Lietuvą sugrįžę lietuviai tarsi kalba su pačia Lietuva. Kalba apie viską, kas jiems aktualu, ir, žinoma, apie tai, kodėl sugrįžo.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter