Parama užsienio lietuviams: suteikimo sąlygos

Valstybės parama išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių vaikų, vaikaičių, provaikaičių studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose (toliau – parama) yra skiriama vadovaujantis Valstybės paramos išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių vaikų, vaikaičių, provaikaičių studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose skyrimo tvarkos aprašu bei Paramos išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių vaikams, vaikaičiams, provaikaičiams administravimo tvarkos aprašu.

2. Parama skiriama asmenims, kurie yra išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai, priimtiems į pirmosios, vientisąsias arba antrosios pakopos studijas Lietuvos aukštojoje mokykloje, paskutinę sesiją išlaikę be akademinių skolų (reikalavimas neturėti akademinių skolų netaikomas pirmosios pakopos, vientisųjų arba antrosios pakopos studijų pirmojo semestro studentams ir studentams, pretenduojantiems gauti socialinę išmoką). Išeivija laikomi Lietuvos Respublikos piliečiai, ne mažiau kaip 3 metus gyvenantys užsienyje, arba užsienio valstybių piliečiai, netekę Lietuvos Respublikos pilietybės. Lietuvių kilmės užsieniečiu laikomas užsienietis, kurio bent vienas iš tėvų ar senelių yra ar buvo lietuvis ir kuris save pripažįsta lietuviu.

3. Studentas, norintis gauti paramą, pavasario semestre iki vasario 20 d., o rudens semestre iki rugsėjo 30 d. privalo užsiregistruoti Fondo interneto tinklalapyje ir elektroniniu būdu užpildyti nustatytos formos paraišką

4. Studentas, kuris dėl Paramos kreipiasi pirmą kartą, paraiškoje pažymi, kad yra išeivijos ar lietuvių kilmės užsieniečio vaikas, vaikaitis, provaikaitis, ir iki paraiškų teikimo termino pabaigos privalo pateikti Fondui:
4.1. lietuvių kilmės užsieniečių vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai – krašto lietuvių bendruomenės arba kitos institucijos išduotą lietuvių kilmę patvirtinantį dokumentą arba teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintą jo kopiją;
4.2. išeivijos vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai – dokumentus, patvirtinančius, kad jie ne mažiau kaip 3 metus yra gyvenę užsienyje, o atvykę į Lietuvos Respubliką pradėjo mokytis ne žemesnėje nei aštuntoje klasėje arba teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas jų kopijas.

5. Studentas, norintis gauti socialinę išmoką, paraiškoje pažymi socialinių kriterijų (-us), pagal kurį pretenduoja gauti socialinę išmoką, ir iki paraiškų teikimo termino pabaigos privalo pateikti Fondui socialinę padėtį patvirtinančius dokumentus (šeimos narių skaičių patvirtinančius dokumentus, mirties liudijimus ir pan.) arba teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas jų kopijas, išskyrus atvejus, kai Fondas nurodo, kad dokumentų pateikti nereikia.

6. Pildančio ir pateikiančio Fondui paraišką studento asmens tapatybė nustatoma naudojantis Viešojo administravimo institucijų informacinių sistemų interoperabilumo sistemos tapatybės nustatymo paslauga.

7. Tais atvejais, kai paraišką pildančio ir pateikiančio studento tapatybės neįmanoma nustatyti šių sąlygų 6 punkte nustatyta tvarka, studentas arba jo įgaliotas asmuo iki paraiškų pateikimo termino pabaigos turi atvykti į Fondą ir pateikti:
7.1. asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą;
7.2. tinkamai užpildytą Prašymo skirti paramą formą;
7.3. šių sąlygų 4 ir (arba) 5 punktuose nurodytus dokumentus arba teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas jų kopijas.

8. Tuo atveju, kai į Fondą šių sąlygų 7 punkte nustatyta tvarka kreipiasi pretenduojančio gauti paramą asmens įgaliotas asmuo, Fondui pateikiamas teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintas įgaliojimas.

9. Parama neskiriama:
9.1. paaiškėjus, kad pretenduojantis gauti paramą asmuo neturi teisės gauti paramos;
9.2. studentui, kuris nepateikė, netinkamai ar pavėluotai pateikė šių sąlygų 3 punkte nurodytą paraišką ar 4 ir (arba) 5 punktuose nurodytus dokumentus;
9.3. studentams, studijuojantiems tų šalių, iš kurių jie atvyko, kalbas;
9.4. atsiradus ar paaiškėjus šių sąlygų 11 punkte nurodytoms aplinkybėms.

10. Jei išeivijos ar lietuvių kilmės užsieniečių vaikai, vaikaičiai, provaikaičiai, gavę paramą, nutraukia studijas arba yra išbraukiami iš studentų sąrašų ir vėl pradeda studijuoti pagal tos pačios pakopos studijų programą, parama negali būti skiriama už laikotarpį, už kurį asmuo jau yra gavęs stipendiją ar socialinę išmoką.

11. Parama neišmokama ar jos išmokėjimas nutraukiamas, jei paramą gavęs asmuo:
11.1. nutraukia studijas, išbraukiamas iš studentų sąrašų, sustabdo studijas (įskaitant atvejus, kai asmuo išleidžiamas akademinių atostogų);
11.2. pažeidžia šias sąlygas ar jų nevykdo;

12. Paaiškėjus, kad parama buvo paskirta pagal pateiktus neteisėtus dokumentus, paramos išmokėjimas nutraukiamas, o išmokėtą paramos dalį paramą gavęs asmuo privalo grąžinti Fondui. Šiuo atveju paramą gavusiam asmeniui negrąžinus išmokėtos paramos dalies, įsiskolinimas išieškomas Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka pagal Lietuvos Respublikos teisę.

13. Paraišką paramai gauti pateikęs ar paramą gavęs asmuo įsipareigoja:
13.1. laikytis šių sąlygų;
13.2. teikti Fondui apie save teisingus duomenis ir teisėtus dokumentus;
13.3. nuolat tikrinti per Fondo informacinę sistemą, skirtą paramai administruoti, gautus pranešimus bei savo elektroninio pašto dėžutę, kurią nurodo savo paraiškoje;
13.4. ne vėliau kaip per 10 darbo dienų raštu pranešti Fondui pakeitus vardą, pavardę, gyvenamąją vietą, elektroninio pašto adresą ir kitus paraiškoje nurodytus duomenis. Šis pranešimas turi būti pasirašytas pretenduojančio gauti paramą ar paramą gavusio asmens.
13.5. ne vėliau kaip per 3 darbo dienas raštu pranešti Fondui apie studijų nutraukimą, išbraukimą iš studentų sąrašų, studijų sustabdymą (įskaitant akademines atostogas).

14. Fondas įsipareigoja per Fondo informacinę sistemą, skirtą paramos administravimui, ir (arba) paraiškoje nurodytu asmens elektroninio pašto adresu:
14.1. informuoti asmenį apie rastus nesutapimus tarp paraiškoje nurodytų studento duomenų ir duomenų, gautų Fondui tikrinant jo duomenis Studentų registre ir (ar) kituose registruose, informacinėse sistemose ir duomenų bazėse, netinkamai Fondui pateiktus paramai skirti ir administruoti būtinus dokumentus atitinkamai per 5 darbo dienas nuo nesutapimų radimo ar dokumentų gavimo Fonde dienos.
14.2. per 5 darbo dienas nuo sprendimo dėl paramos skyrimo priėmimo informuoti asmenį apie tai, ar jam skirta parama;
14.3. Fondo direktoriui priėmus sprendimą nutraukti paramos mokėjimą, per 5 darbo dienas apie šį sprendimą informuoti paramą gavusį asmenį;
14.4. per 15 darbo dienų nuo sprendimo skirti paramą pervesti paramą gavusiam asmeniui socialinę išmoką arba išmokėti stipendiją į studento prašyme nurodytą sąskaitą.

15. Paramą gavęs asmuo, nesilaikantis šių sąlygų ar jas pažeidęs, antrą kartą kreiptis dėl paramos skyrimo negali.

Daugiau informacijos www.vsf.lt ir www.vsf.lt/lt/parama-uzsienio-lietuviams

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter