Užmirštų ir prikeltų dvarų pėdsakais

Į pasaulio istoriją žvelgiame skirtingai – per rankraščius, žmonių pasakojimus, išlikusius anų laikų daiktus ar istorikų studijas. Bet juk visuomet smagiausia pažinti ir atrasti pačiam, todėl rugsėjo 18-20 dienomis net per 30 užsienio lietuvių studentų, pagavę šilčiausią rugsėjo savaitgalį, leidosi į pažintinę–edukacinę kelionę „Antras Lietuvos dvarų gyvenimas“, kurios pagrindinis tikslas – pažinti savo tėvynės istoriją keliaujant dvarų pėdsakais.

ULSK nariai prie Lančiūnavos dvaro.

Trijų dienų kelionėje Užsienio lietuvių studentų klubas (ULSK) aplankė net 6-is dvarus, visi jie – labai skirtingi: vieni restauruoti, prabangūs turistų traukos centrai; kiti – faneromis užkaltais langais ir žolėmis apaugusiais dvaro parkais, tačiau kiekvienas dvaras turi vienas už kitą įdomesnes ir tarpusavyje dažnai susietas istorijas.

ULS klubo nariai aplankė Bistrampolio Knygnešių koplyčią, apie kurios atsiradimą pasakojo teatralizuotą ekskursiją po Bistrampolio dvarą pravedusi ponia Michalina.

Penktadienio rytą išvykę iš Vilniaus studentai patraukė Kėdainių kryptimi, kur aplankė apleistą Lančiūnavos dvarą. Patekimas į jį vedė per cypiančius vartelius, o įžengus į teritoriją – pasitiko stirnos. Studentai kelionę tęsė aplankydami Kėdainius, susipažindami su šio miesto akcentais, maldos namais ir apsistodami Bistrampolio dvare, kurio žirgyne pasijodinėjimo jau laukė žirgai Rolita ir Čikita.

Bistrampolio dvaro žirgyne užsienio lietuvių studentus linksmino žirgai Rolita ir Čikita.

Vakarą pratęsė Bistrampolio dvaro ponia Michalina, aprodydama kiekvieną dvaro kertelę, pasakodama slaptas istorijas ir pakviesdama į koplytėlę, skirtą Jurgiui Bieliniui ir kitiems knygnešiams atminti. Toliau keliaujant link Biržų studentai aplankė Baisogalos ir Šeduvos dvarus, Šeduvos senąsias žydų kapines bei legendomis apipintą Šeduvos malūną ir galiausiai, ypač turiningą savo ekspozicijomis, Biržų krašto muziejų Sėlą, įsikūrusį pačioje Biržų pilyje. Apžiūrėję Biržus garsinančias smegduobes kelionės dalyviai leidosi į kitą Biržų kraštą pasaulyje garsinančią vietą – alaus daryklą Rinkuškiuose. Čia ekskursijos metu buvo galima išvysti modernų alaus ir giros gamybos procesą vaikštant tarp įspūdingo dydžio talpyklų bei susipažinti ir su šiuolaikine gamybos technologija, ir su senaisiais šio amato gamybos procesais.

Rinkuškių alaus darykloje užsienio lietuvių studentai turėjo galimybę susipažinti su alaus ir giros gamybos procesais ir technologijomis.

Nuo Biržų jau grįžtant namų kryptimi laukė Palėvenė, kurioje – trys nuostabūs objektai: visų pirma studentai apžiūrėjo autentišką vienuolyno ansamblį bei milžinišką jo rūsį, kur aptiko legendomis apipintą verkiantį akmenį. Tada ULS klubo nariai buvo pakviesti į unikalią barokinę bei turinčią neoklasicizmo elementų Palėvenės bažnyčią, sužinojo ne tik apie jos architektūrą, bet ir išlikimo karo metais istoriją. Galiausiai užsienio lietuvius Palėvenės dvare šiltai sutiko pati dvaro paveldėtoja Nijolė Marija Milaknienė, kuri su šūsniu nuotraukų ir įvairiausių dokumentų pasakojo pačias įdomiausias savo šeimos ir dvaro istorijas, atspindinčias įvairių istorinių tarpsnių paliktus ženklus.

Užsienio lietuvių studentų klubo narius Palėvenės dvare šiltai sutiko pati dvaro paveldėtoja Nijolė Marija Milaknienė.
Palėvenės bažnyčioje užsienio lietuvių studentai stengėsi įminti įvairių bažnyčioje pavaizduotų ženklų ir simbolių prasmes ir reikšmes.

O paskutinė šios kelionės stotelė – Troškūnai, kuriuose užsienio lietuviai galėjo aplankyti dvarą, bažnyčią ir vienuolyną. Bažnyčioje pasitiko klebonas kun. Saulius Filipavičius, kuris atskleidė karo metu dingusio paveikslo istoriją bei aprodė bažnyčios požemius.

Šia kelione Užsienio lietuvių studentų klubas tęsia savo misiją – pažinti Lietuvos kraštą ir puoselėti meilę Tėvynei.

ULSK nariai edukacinėje-pažintinėje kelionėje „Antras Lietuvos dvarų gyvenimas“ prie Šeduvos malūno.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter