Pasaulinis lietuvių kalbos ir kultūros vasaros forumas kviečia prisijungti tiesioginėje transliacijoje

Liepos 27 d., 11 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Konferencijų salėje, V a.), vyks Pasaulinis lietuvių kalbos ir kultūros vasaros forumas, kurio dalyviai ir svečiai kalbės apie lietuvių kalbos ir lietuvybės sklaidos galimybes. Forume bus pristatyti Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistinių studijų dalyviai. Net 25 užsienio lituanistinių mokyklų mokytojai iš 10 pasaulio šalių nuotoliniu būdu gerins lietuvių kalbos, mokymo ir kitus įgūdžius, dalinsis patirtimi su Lietuvos mokytojais, kultūros, meno atstovais.

Jau daugiau nei 19 metų Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) rengia lietuvių kalbos ir kultūros mokymus užsieniečiams ir trečius metus rengia intensyvias lituanistines studijas užsienio lituanistinių mokyklų mokytojams. Šiemet COVID-19 koreguoja ir vasaros mokyklų planus, tad iššūkiai paverčiami naujomis ir netikėtomis lietuvių kalbos ir lietuvybės sklaidos galimybėmis.

Forume dalyvaus ir sveikinimo žodį tars Lietuvos Respublikos Prezidentūros, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto, Švietimo mainų paramos fondas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Vytauto Didžiojo universiteto atstovai. Diskusiją moderuos mokymų rengėja VDU Tarptautinių ryšių departamento Švietimo akademijos Tarptautinių ryšių skyriaus vadovė Vilma Leonavičienė.

Šių metų programa daugiasluoksnė. Ją sudaro didaktikos, istorijos, kultūrologijos ir kitų dalykų paskaitos, virtualios kelionės, gerosios patirties diena, per kurią užsienyje dirbantys mokytojai dalysis įžvalgomis su kolegomis Lietuvoje, diskutuos apie tapatybę, bendradarbiaus su VDU Pasaulio lietuvių universiteto komanda, įvairių Lietuvos švietimo bei kultūros institucijų atstovais. VDU dėstytojai, mentoriai kartu su lituanistinių mokyklų mokytojais ir užsieniečiais nuotoliniu būdu kurs pasaulio lietuvių tinklą. Visi pasiilgę žmonių artumo, tačiau naujo, dar mažai išbandyto formato mokymai ragins lietuvybę ne pasidėti ant lentynos kaip iš Lietuvos parsivežtą suvenyrą, o ieškoti naujų būdų ją tyrinėti ir dar stipriau atrasti artimoje aplinkoje. Prisijungti prie mokymų galės ir tie, kurie iki šiol tokių galimybių neturėjo dėl fizinių apribojimų.

Liepos 26 – rugpjūčio 24 dienomis į nuotolinius lietuvių kalbos ir kultūros mokymus žada susirinkti daugiau nei 100 dalyvių iš 31 pasaulio šalies. Tai studentai, dalyvaujantys pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos projektą „Naujovės lituanistikoje: nuo mokslo iki praktikos“, „Erasmus+ programą“, Baltistikos centrų iniciatyvas, taip pat teikusieji paraiškas Švietimo mainų paramos fondui, studentai ir dėstytojai iš įvairių pasaulio šalių, vedami pačių įvairiausių motyvų, turintys lietuviškų šaknų. Taigi VDU tęsia savo užduotį – lietuvybės sklaida ne tik nenutrūks, bet ir bus plėtojama naujomis kryptimis.

Visi renginio lankytojai prašomi registruotis iš anksto: shorturl.at/ftuxQ .

Tiesioginę renginio transliaciją stebėkite:

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter