Užsienyje rinkimų laikotarpiu atostogaujantys lietuviai gali balsuoti paštu

Užsienyje rinkimų laikotarpiu atostogaujantys lietuviai gali iš anksto balsuoti paštu, o rinkimų dieną – asmeniškai atvykę į Lietuvos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą.

„Sulaukiame nemažai klausimų iš Lietuvos piliečių, kurie rinkimų sekmadienį (gegužės 12 dieną) planuoja atostogauti užsienyje, bet vistiek norėtų balsuoti. Tą padaryti galima dviem būdais – arba asmeniškai atvykus į atstovybę, arba iš anksto užsiregistravus balsuoti paštu, nurodant laikinosios gyvenamosios vietos, pavyzdžiui, viešbučio, kuriame apsistosite, adresą“, – paaiškino Užsienio reikalų ministerijos Konsulinio departamento direktorius Giedrius Kazakevičius.

Pageidaujantys balsuoti užsienyje gegužės 12 dieną Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose, referendume dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo, referendume dėl Konstitucijos 55 straipsnio pakeitimo ar gegužės 26 dienos rinkimuose į Europos Parlamentą, Lietuvos piliečiai raginami iš anksto registruotis elektroninėje registracijos sistemoje. Jei planuojama buvimo užsienyje metu balsuoti asmeniškai, registruotis galima iki rinkimus datos arba atvykti neužsiregistravus. Svarbu turėti asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą.

Jei planuojama balsuoti paštu, būtina užsiregistruoti iki tam tikros datos. Priklausomai nuo buvimo valstybės pašto ypatumų, paskutinė registracijos balsuoti paštu diena gali skirtis, siekiant, kad balsavimo biuleteniai spėtų pasiekti rinkėjus, o išsiųsti atgal, laiku pasiektų Lietuvos ambasadą arba konsulatą. Tikslios registracijos paštu datos skelbiamos diplomatinių atstovybių interneto svetainėse, Užsienio reikalų ministerijos puslapyje ir Facebook paskyroje.

Rinkėjai užsienyje galės balsuoti 51 diplomatinėje atstovybėje ir konsulinėje įstaigoje, Pasaulio lietuvių centre Lemonte (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir Lietuvos Respublikos garbės generaliniame konsulate Toronte (Kanada). Rinkėjų patogumui papildomos balsavimo vietos Jungtinėje Karalystėje (balsavimas organizuojamas ambasadoje Londone, Rytų Londone, Kings Line ir  Lidse), Norvegijoje papildomas punktas steigiamas Stavangeryje, o Australijos lietuvių patogumui veiks balsavimo punktas Melburne.

URM inf., ŠMM nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter