ULSK narius sukvietė ekskursija „Didžiausi Katedros turtai“

Sausio 19 d. Užsienio lietuvių studentų klubo nariai dalyvavo ekskursijoje „Didžiausi Katedros turtai“, kurios metu lankėsi Bažnytinio paveldo muziejuje, Vilniaus Katedros požemiuose bei Vilniaus Katedros varpinėje.

Bažnytinio paveldo ekspozicijoje buvo pristatomi vertingiausi muziejaus eksponatai iš Vilniaus arkivyskupijos šventovių. Ekspozicijos šerdis – Vilniaus katedros lobyno monstrancijos bei relikvijoriai – išraiškingi maldingumo tradicijos liudytojai ir auksakalystės šedevrai. Stiklo vitrinose išdėlioti puošnūs bažnytinės tekstilės pavyzdžiai, kiti meniški liturginiai reikmenys, dailiųjų amatų dirbiniai studentams atvėrė turtingą Lietuvos Bažnyčios istoriją bei sakralinio meno slėpinius.

20190121 eksursija katedra
Muziejus svarbus ne tik unikalia Lietuvoje ekspozicija, bet ir architektūriniu požiūriu. Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia ir buvęs bernardinų vienuolynas – įspūdingas Renesanso laikų ansamblis.

Vilniaus katedros požemiai – nematoma pastato dalis – pristato šventovės, stovinčios vienoje seniausiai gyvenamų Vilniaus vietų, istoriją, pastato kaitą, čia palaidotus Lietuvos valstybei ir bažnyčiai nusipelniusius asmenis. Kriptose ir koridoriuose įrengta ekspozicija supažindino užsienio lietuvius su laidojimo tradicijomis, archeologiniais radiniais, atvėrė Karališkąjį mauzoliejų.

Galutinis ekskursijos tikslas – varpinė, yra ypač svarbus Vilniaus arkikatedros bazilikos, Žemutinės ir Aukštutinės pilių komplekso elementas, viena iš Vilniaus senamiesčio vertikaliųjų dominančių, tapusi miesto simboliu. Varpinės sienų plotis svyruoja nuo 2,8 iki 4 m storio. Per savo istoriją varpinė ne sykį degė, ir dabar gerai matyti didžiausių gaisrų pėdsakai – aptirpusios plytos, pajuodavę akmenys. Be istorinių mūrų, varpinės viduje išvydę ne mažiau įspūdingas XIX a. medines konstrukcijas, studentai turėjo galimybę užlipti mediniais šio laikotarpio laiptais iki paties paskutinio Varpinės aukšto (50 m), iš kur atsivėrė įspūdinga miesto panorama, o atėjus laikui mušti 17 val., stovėti šalia pat galingųjų miesto varpų.

20190121 eksursija katedra varpine

ULSK inf., nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter