Pokalbiai apie Lietuvą. Iš Baltarusijos sugrįžusi Oksana Solina.

Trumpai apie save – vardas, pavardė, iš kur atvykai, koks tavo amžius, ką veiki Lietuvoje? Kur mokaisi/mokeisi? Kur dirbi? Kuo domiesi?

Esu Oksana Solina, man 20 metų, atvažiavau iš Baltarusijos, Molodečno miesto. Lietuvoje gyvenu jau 14 metų, baigiau Vilniaus Lietuvių namus, šiuo metu esu Vilniaus kolegijos Sveikatos priežiūros fakulteto  Ergoterapijos antro kurso studentė. Labai mėgstu šokius, daug metų lankiau lietuvių liaudies šokius, tačiau dėl sunkių mokslų ir patirtų traumų, šokius stebiu tik kaip žiūrovė. Daug domiuosi medicina, žmogaus kūnu, traumomis ir jų gydimu.

Kodėl sugrįžai į Lietuvą? Kuo ji tave žavi, o gal pykdo?

Į Lietuvą teko grįžti dėl šeimyninių priežasčių. Kurį laiką man Lietuvoje labai nepatiko, kalba buvo tokia svetima, nesuprantama, viskas aplink nepažįstama, Vilnius man pasirodė toks didelis ir niūrus miestas!!! Bet laikui bėgant išmokau kalbą, susipažinau su papročiais ir tradicijomis. Pamėgau šį miestą ir supratau, jog čia mano gimtinė, mano tikrieji namai.

Vieni sako, kad Lietuvoje nėra tiek galimybių, kiek jų yra užsienio šalyse – ką pati apie tai manai?

Kiekviena šalis turi trūkumų ir privalumų, žinoma, Lietuva yra ne išimtis. Vieniems Lietuva yra naujovių ir atradimų kraštas, kitiems – nusivylimo. Iš dalies galiu suprasti tuos žmones, kurie išvažiavo iš Lietuvos. Jie norėjo gero sau, bet nepagalvojo apie savo šalį… Ir Lietuvoje yra galimybių, gal ne tokių ir ne tiek daug, bet jos visgi yra.

Oksana Solina 2 fb nuotr
Oksana Solina.

Pasaulio lietuviai, užsienio lietuviai – kurie tau labiau priimtini ir kodėl?

Gal pasaulio lietuviai – malonesnis ir geriau atspindintis pasakymas, kas mes esame.

Lietuvos šimtmetis. Kaip žadi tokį švęsti? Gal galėtum patarti ir kitiems?

Manau, šimtmetį švęsti vienos dienos neužteks, tai reiktų švęsti visus metus, ir kiekvieną dieną džiaugtis, jog galime gyventi šioje šalyje. Nors per tuos šimtą metų ši nedidelė šalis be galo daug iškentėjo, bet sugebėjo išlikti ir atkurti valstybę. Manau, kiekvienuose namuose ant sienos ar lango, ar bet kokioje kitoje  MATOMOJE VIETOJE TURI KABĖTI LIETUVIŠKA TRISPALVĖ!!!

Ir dar vienas – su kuo tau asocijuojasi Lietuva? Ar tai tik krepšinis?

Daugeliui Lietuva asocijuojasi su krepšiniu. Bet Lietuva dar turi nuostabų pajūrį! Nors vanduo ten šaltas ir ne visai švarus, bet kiekvienas saulėlydis – lyg atskiras meno kūrinys. O tie fantastiški patiekalai! Tik išgirdus pavadinimą, seilės bėga… Ir kaip galima pamiršti apie Vilniaus senamiestį, tas mažytes vienodas, bet tuo pačiu ir skirtingas gatveles?

Ko norėtum palinkėti Lietuvai – juk jai šimtas metų?

Vieni sakys NET šimtas metų, kiti TIK šimtas metų… O aš palinkėsiu DAR šimto metų būti didingai ir žydinčiai šaliai.

Ačiū už atsakymus

Oksanos Solinos archyvo nuotr. Viršelyje – pirma iš kairės.

Pokalbiai apie Lietuvą – ULSK tekstų ciklas, skirtas Lietuvos valstybės šimtmečiui. Tai tekstai, kuriuose iš užsienio į Lietuvą sugrįžę lietuviai tarsi kalba su pačia Lietuva. Kalba apie viską, kas jiems aktualu, ir, žinoma, apie tai, kodėl sugrįžo.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter