Pokalbiai apie Lietuvą. Iš Moldovos sugrįžusi Anastasija Kostiuk.

Trumpai apie save – vardas, pavardė, iš kur atvykai, koks tavo amžius, ką veiki Lietuvoje? Kur mokaisi/mokeisi? Kur dirbi? Kuo domiesi?

Mano vardas Anastasija Kostiuk. Aš atvykau iš Moldovos, man 21 metai. Šiuo metų studijuoju viešbučių ir restoranų verslą Vilniaus kolegijoje. Dirbu restorane „Pilialaukis“. Mėgstu savo darbą ir nuolat domiuosi naujovėmis.

Kodėl sugrįžai į Lietuvą? Kuo ji tave žavi, o gal pykdo?

Į Lietuvą sugrįžau dėl kelių priežasčių. Pirmiausiai, tai noras išmokti močiutės gimtąją kalbą bei pakeisti kažką savo gyvenime. Atvykusi, pradėjau žavėtis lietuvių liaudies šokiais.

Vieni sako, kad Lietuvoje nėra tiek galimybių, kiek jų yra užsienio šalyse – ką apie tai manai?

Dar viena nepaminėta priežastis mano „sugrįžimo“ – Lietuvoje daug daugiau galimybių negu Moldovoje. Čia niekas nedraudžia lavintis, daugiau būdų „laužyti“ save ir kažko siekti. Patys vietiniai lietuviai, kuriuos sutinku, visada nori pasiekti gyvenime daugiau. Todėl, manau, galimybės yra ten, kur yra paties žmogaus iniciatyva siekti kažko daugiau.

Anastasia Costiuc moldova fb nuotr

Pasaulio lietuviai, užsienio lietuviai – kurie tau labiau priimtini ir kodėl?

Iš šių dviejų pasakymų man labiau priimtinesnis variantas „pasaulio lietuviai”, nes tai labiau vienija visus. Juk ir skamba taip šiek tiek išskirtinai, bet tuo pačiu ir vieningai, didingai.

Su kuo tau asocijuojasi Lietuva? Ar tai tik krepšinis?

Neįsivaizduoju kodėl, bet nuo pat vaikystės Lietuva man asocijuojasi su medžiu. Kai matau didelį medį su daug atšakų, matau vieningą Lietuvą.

Ko norėtum paklausti Lietuvos – juk jai šimtas metų?

Turbūt vienintelis klausimas, kurį galėčiau užduoti šiuo metu Lietuvai, tai butų kaip gauti antrą , Lietuvos, pilietybe? Nes noriu čia gyventi, bet labai sunku yra susitvarkyti iki galo visus dokumentus, tam kad paskui būtų lengviau ir paprasčiau gyventi.

Ačiū už atsakymus

Anastasijos Kostiuk archyvo nuotr. Viršelyje – pirma iš kairės.

Pokalbiai apie Lietuvą – ULSK tekstų ciklas, skirtas Lietuvos valstybės šimtmečiui. Tai tekstai, kuriuose iš užsienio į Lietuvą sugrįžę lietuviai tarsi kalba su pačia Lietuva. Kalba apie viską, kas jiems aktualu, ir, žinoma, apie tai, kodėl sugrįžo.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter