Neprašyti Marijos patarimai: Varšuva

Sveiki, esu Marija. Noriu Jums papasakoti apie savo kelionę į artimąjį užsienį, o tiksliau – Varšuvą, Lenkiją. Tiesą sakant, tai nebuvo mano pirmas vizitas Varšuvoje. Taigi, pasidalinsiu su Jumis savo įspūdžiais ir patarimais apie kelionę! 🙂

Manau reikėtų pradėti nuo to, kad šitos kelionės nėra iš tų, kurias ilgai planavau. Kadangi bilietai pigūs, tai nusiperku ir važiuoju. Teko lankytis šioje šalyje skirtingais metų laikais: rudenį,vasarą ir vėlyvą žiemą ir nežiūrint į tai, miestas manęs nenuvylė!

Nemanau, kad pirma mano kelionę būtų galima pavadinti pažintine. Aplankiau tik porą muziejų – Varšuvos karališkąją pilį ir Frederiko Šopeno muziejų, kadangi buvau labai priklausoma nuo savo bendrakeleivio. Tačiau per antrą ir trečią vizitą buvau visiškai savarankiška ir geriau pajutau miestą bei jo smulkmenas! Suradus Turistų centrą (jis yra turgaus aikštėje senamiestyje), pasiėmiau viską, ko man tik reikėjo: žemėlapį, knygutes apie muziejus ir koncertų programą. Nieko nelaukiant pradėjau planuoti savo “To do list”. Kadangi esu studentė, tai daug pinigų tikrai negalėjau išleisti, todėl mano muziejų pasirinkimas priklausė nuo to, ar įėjimas į juos yra nemokamas. Visą šią informaciją galima rasti pateiktuose Turistų cento knygelėse (nemokamai). Taigi, mano muziejų sąrašas:

  1. Zachęta Narodowa Galeria Szutki/Nacionalinė meno galerija – tai nacionalinė meno galerija, tačiau aš pasakyčiau, kad tai labiau šiuolaikinio meno muziejus. Patekau į modernias parodas.
  2. Pałac Kultury i Nauki – šis objektas laikomas pačiu aukščiausiu pastatu Lenkijoje. Nuo jo apžvalgos aikštelės atsiveria panoraminis vaizdas į Varšuvą.
  3. Łazienki Królewskie/Lazenki – lankiausi ten vasarą, tad teko paklausyti net gyvos muzikos koncerto. Visiems labai siūlau apsilankyti šioje vietoje, nes groja lenkams artimo Šopeno muzika.
  4. Muzeum Narodowe/Nacionalinis muziejus – didžiulis muziejus, kuriame kiekviename aukšte daug meno kūrinių, tiek paveikslų, tiek skulptūrų. Mano pastebėjimas buvo toks – daug lietuviškų kūrinių, todėl pasidarė liūdnoka, kad jie yra saugomi ne gimtinėje.
  5. Państwowe Muzeum Etnograficzne/Etnografijos muziejus – įdomus, spalvingas. Labai daug eksponatu tiek buitinių, senovinių muzikos instrumentų, drabužių.
  6. Muzeum Karykatury im. Eryka Lipińskiego/Karikatūros muziejus – mažas, pasislėpęs senamiesčio gatvėje, muziejus. Nebūtina mokėti lenkų kalbos, norint suprasti, kas vaizduojama plakatuose.
  7. Muzeum Historii Żydów Polskich/Lenkų žydų istorijos muziejus – be galo interaktyvus, be galo įdomus, be galo modernus ir be galo rimtas muziejus, kurį vertėtų aplankyti kiekvienam.
  8. Muzeum Fryderyka Chopina/Frederiko Šopeno muziejus – tobulai atskleidžia Šopeno laikus, groja klasikinė muzika, yra net vaikų kambarys. Tad jeigu patinka klasikinė muzika – būtinai apsilankykite.
  9. Zamek Królewsk/Varšuvos karališkoji pilis – pats pirmas muziejus, kurį aplankiau, nes lengviausia jį surasti. Čia galima rasti pasakojimą apie didingą karalių gyvenimą.

Aš neturėjau ISIC kortelės, muziejuose rodžiau savo LSP ir gaudavau nuolaidų. Tik viename muziejuje (šiuolaikinio meno) ponia buvo nepatenkinta, tačiau nuolaidą vis tiek gavau. 🙂 Jeigu Jūs paklaustumėte manęs “o kaip gi dėl viešojo transporto?”, tai visada pirkau bilietus 24h už pusę kainos, tačiau paskutinės kelionės metu mane “pričiupo” kontrolė ir mokėjau ~30€ baudą… Todėl kitą kartą pirksiu bilietus visa kaina, rekomenduoju ir Jums.

Kalbant apie įspūdžius – man patinka Varšuva, patinka jos senamiestis, naujas miestas, žmonės. Aš esu toks žmogus, kuris labai atkreipia dėmesį į tai, kaip žmonės rengiasi ir ypač jaunimas. Tai galiu pasakyti, kad Varšuvos jaunimas žino, ką reiškia stilius ir išskirtinumas, žino, ką reiškia įdomios detalės. (Maža paslaptis apie mane. Man patinka kojinės. Ne, ne paprastos juodos, o įdomios. Su raštais paveiksliukais ir keistų spalvų.) Tai kodėl dabar atkreipiau dėmesį į tai? Varšuvos gyventojai irgi vertina tokias smulkmenas kaip kojinės! Tai labai smagu. Nes, tarkim, eina vaikinas visiškai paprastai ir net oficialiai apsirengęs, tačiau iš po kelnių išlenda dryžuotos raudonos kojinės! Tai verčia nusišypsoti 🙂

Taigi, galėčiau pasakyti, kad keliaujant – nėra būtina važiuoti kažkur toli, artimas užsienis irgi yra labai įdomus! 🙂

Maria Radishauskayte, asmeninio archyvo nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter