Tomas Valkauskas. Esame išskirtiniai ir tai – akivaizdu.

Vilniaus lietuvių namus galima laisvai vadinti namais. Tai tokia vieta, į kurią visą laiką malonu sugrįžti. Vieta, kurioje liks be galo daug prisiminimų. Tai vieta, kurioje būtent aš išmokau komunikuoti, gerbti savo šalį, šalies istoriją bei žmonės, kurie tarsi paukščiai sugrįžta į savo tėvynę.

Treji metai mokykloje paliko labai didžiulį įspūdį. Atvykęs į Vilnių, net negalėjau pagalvoti, kas manęs laukia ir mano įsivaizdavimas apie mokyklą pasikeitė labai greitai. Nesakau, kad nusivyliau. Atvirkščiai – pamačiau visai kitą pasaulį, tapau šios savotiškos lietuviškosios bendruomenės dalimi. Nepaisant gerų dalykų, teko susidurti ir su sunkumais. Nemalonu buvo palikti namus, draugus ir šeimą ir pradėti gyventi savarankiškai. Nors aišku, mokykloje niekas nepalieka tavęs ir nepriverčia gyventi visiškai vienam. Palaikymas buvo iš visu pusių.

Mus nuolat motyvavo bendrabučio auklėtojai bei administracija. Ypač man padėjo po-pamokinė veikla. Tai ir Jaunųjų konsulų klubas, taip pat įvairūs pasiruošimai mokyklos šventėms. Mano patarimas visiems moksleiviams: dalyvaukite kur tik įmanoma, nes tai padeda sužinoti daugiau apie pačią mokyklą, bet svarbiausia – Jūs įgaunate įgūdžių, kurie tikrai pravers tolimesniame gyvenime.

Ir dar, žmonės, kurie mokosi Vilniaus lietuvių namuose, turite suprasti vieną paprastą dalyką: kai Jūs baigsite mokyklą, galvosite, kad pagaliau pasibaigė šis nuobodus dalykas.. Nepamirškite! Kai eisite studijuoti į aukštąsias mokyklas, pajausite tai, kad esate visai kitokie, negu vietiniai lietuviai. Mes – išskirtiniai ir tai akivaizdu. Ir kiekvienas turi tuo didžiuotis.

Tomas Valkauskas 2 fb nuotr

Jūs pamatysite, kad niekas niekada negirdėjo apie mokyklą, į kurią atvyksta lietuvių išeiviai. Nei dėstytojai, nei studentai apie mus nežino. Ir tai yra privalumas. Mokiniai, kurie baigė Vilniaus lietuvių namus turi daug ko pasiekti. Mes privalome tą daryti.

Ši šalis, ši mokykla davė mums pagrindą ir mes turime išnaudoti visas galimybes. Nepamirškite to, kad reikės įdėti be galo daug pastangų, kad pasiekti tą, apie ką svajojate.

Mokykla švenčia labai svarbią savo istorijoje šventę. Mano geriausi linkėjimai visiems mūsų didelės ir stiprios bendruomenės nariams. Aš noriu, kad Vilniaus lietuvių namai  vystytųsi ir kiekvienais metais tik tobulėtų. Siūlyčiau administracijai sukaupti nemažai dėmesio ir jėgų būtent mokymo kokybei. Nes žinios, kurias mes įgauname, nėra labai stiprios, o tai tikrai labai svarbu, kai baigi mokyklą.

Bet iš tiesų, aš didžiuojuosi tuo, kad esu toks, kokį dabar matote, skaitote. Tą man padėjo suprasti mūsų mokykla. Su gimtadieniu Vilniaus lietuvių namai. Tegyvuoja Lietuva, tegyvuoja Vilniaus lietuvių namai!

Tomas Valkauskas, 2015 m.

Tekstas iš prisiminimų leidinio „Sugrįžti. Prisiminti. Tikėti.“, skirto Vilniaus Lietuvių namų mokyklos 25-mečiui paminėti.

2015 metais spalio 2 dieną Vilniaus lietuvių namai šventė savo 25-metį. Jau daug mokinių iš viso pasaulio valstybių peržengė mokyklos slenkstį, varstė klasių duris, trynė mokyklos suolus, išsinešė nemažai žinių, padedančių kurti ateitį bei savarankiškus gyvenimus. Visiems jiems mokykla tapo antraisiais namais.

Tokios jubiliejinės sukakties proga trys mokiniai – Rimas Leonavičius ir Tomas Valkauskas bei Martyna Krasauskaitė nusprendė padovanoti mokyklai dovaną: įamžinti pedagogų, administracijos, bendrabučio auklėtojų kartais nostalgiškus, kartais linksmus prisiminimus, jų gražias bei liūdnas akimirkas, patirtus  jausmus, ateities troškimus.

T. Valkausko asmeninio archyvo nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter