Lietuvos užsienio reikalų ministras: „taika būtų didžiausia įmanoma dovana Ukrainos žmonėms“

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius gruodžio 30 dieną aplankė nuo karo veiksmų nukentėjusius vaikus iš Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių, kurie šiuo metu mokosi Vilniaus lietuvių namuose.

Ministras pasveikino Ukrainos vaikus šv. Kalėdų ir Naujųjų metų proga, domėjosi jų mokslo ir gyvenimo Lietuvoje sąlygomis.

„Linkiu, kad Jūsų Tėvynėje ir kiekvieno Jūsų namuose įsivyrautų taika. Tai yra didžiausia įmanoma dovana“, – sakė ministras.

L. Linkevičius pabrėžė, kad Lietuva didžiuojasi, galėdama padėti vaikams iš Ukrainos, kovojančios prieš karinę agresiją.

Mokiniai iš Ukrainos pasakojo, kad noriai mokosi lietuvių kalbos, lanko istorines Lietuvos vietas, domisi mūsų šalies kultūra.

Kitais metais Lietuva taip pat planuoja teikti paramą nuo karo veiksmų nukentėjusiems Ukrainos žmonėms.

Vilniaus lietuvių namuose besimokantys Ukrainos vaikai yra atvykę iš Donecko ir Luhansko sričių, nukentėjusių nuo Rusijos karinės agresijos, dalis vaikų karinio konflikto metu neteko tėvų. Lietuva jau trečius metus iš eilės suteikia galimybę grupei vaikų iš Rytų Ukrainos saugiai praleisti visus mokslo metus Lietuvoje. 2014–2015 mokslo metais Lietuvoje mokėsi 16 vaikų, 2015–2016 mokslo metais – 14 vaikų, 2016–2017 mokslo metais mokosi 15 vaikų iš Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių. Kartu su vaikais atvyko ir ukrainiečių kalbos mokytoja. Vaikų atvykimą į Lietuvą, mokymą, apgyvendinimą ir maitinimą finansuoja Lietuvos Respublikos Vyriausybė.

Lietuva taip pat remia kitus projektus, susijusius su pagalba Rytų Ukrainos vaikams – kartu su Švedija finansuojami trumpalaikiai vaikų iš nukentėjusių regionų atvykimai į Lietuvą, taip pat organizuojami specialūs mokymai Rytų Ukrainos mokytojams ir mokyklų psichologams, kūrybinės stovyklos nukentėjusiems vaikams. Lietuvos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Ukrainoje prisideda organizuojant pilietines labdaros akcijas, kurių metu suaukoti daiktai ir lėšos skiriami nuo karo nukentėjusiems Rytų Ukrainos vaikams.

URM inf., nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter