Jurgio Baltrušaičio vidurinė mokykla Maskvoje mini 25-metį

Jurgio Baltrušaičio vidurinė mokykla Maskvoje gruodžio 9 dieną paminėjo įkūrimo 25-metį. Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas sveikindamas susirinkusius šventės dalyvius – mokinius, tėvus ir mokytojus – palinkėjo nuolat mokytis vieniems iš kitų tolerancijos, diplomatijos, supratimo.

Lietuvos ambasadorius mokyklai įteikė dovanų – knygų „Jurgis Baltrušaitis. Laiškai“. R. Motuzas priminė, kad mokykla savo ištakas pradėjo J. Baltrušaičio namuose prie Lietuvos ambasados Maskvoje, kurie  buvo atviri įvairių tautybių ar socialinio sluoksnio žmonėms, o J. Baltrušaitis, Lietuvos atstovybei vadovavęs 1920–1939 m., daugeliui buvo diplomatiškumo ir tolerancijos pavyzdys.

Renginį sveikinimo kalba pradėjo mokyklos direktorė Solveiga Valatkaitė, kurios iniciatyvos ir energijos dėka buvo įkurta ir iki šiol gyvuoja ši mokykla. Sveikinimo žodžius taip pat tarė Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos Užsienio lietuvių skyriaus vedėja Virginija Rinkevičienė, pirmasis Lietuvos diplomatinės misijos Rusijoje vadovas Egidijus Bičkauskas, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkė, Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininko pavaduotojas Rolandas Žalnierius, Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos pirmininkas Arūnas Teišerskis, Regioninės visuomeninės organizacijos „Sankt Peterburgo lietuvių nacionalinė kultūros autonomija“  prezidentas Gintautas Želvys. Svečiai linkėjo stiprybės mokyklos vadovams, mokytojų kolektyvui ir klestėjimo mokyklai. Mokyklos šokių kolektyvai pristatė koncertinę programą.

Maskva Baltrusaicio mokyklai 25 URM nuotr Bickauskas Valatkaite
S. Valatkaitė ir E. Bičkauskas

1992 m. rugsėjo 1 d. Lietuvos ambasados Maskvoje patalpose pradėjo veikti mokykla, kurios pirmoje ir antroje klasėse mokėsi 20 vaikų. 1994 m. mokyklą pradėjo finansuoti Maskvos miesto vyriausybė, ji pradėta vadinti Maskvos 1247-ąja vidurine mokykla „Šaltinėlis“.

1995 m. mokyklai perduotos buvusio vaikų darželio patalpos. 2005 m. pastatą visiškai nugriovus jo vietoje pagal originalų projektą pastatyta nauja mokykla, o lapkričio 15 d. Maskvos mero Jurijaus Lužkovo potvarkiu jai suteiktas J. Baltrušaičio vardas.

Mokykloje mokslas vyksta rusų kalba. Lietuvių kalba dėstoma trimis lygiais – kaip gimtoji, kaip antra gimtoji ir kaip antra užsienio kalba. Mokyklą išlaiko Maskvos miesto vyriausybė, lituanistinę programą finansuoja Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija. Ją šiuo metu lanko daugiau kaip 400 mokinių.

URM inf., nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter