Pasaulio lietuvius subūrė trečiasis festivalis

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas Prienų rajone. Su jaunimu protmūšyje savo jėgas bando buvęs Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, bet pralaimi. “Kaip ten su tais tramvajais Vilniuje?”, “Kada į merus grįšit?” – skrieja klausimai politikui. “Kada grįšiu, tada ir tramvajai bus, viskas bus”, – žada A. Zuokas. Bet jaunuoliai čia “pasikaustę”: “Stadionas tai nepastatytas!”.

Jaunatviška atmosfera

Tai – viena iš 2016 metų Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimo (PLJS), trečią kartą vykusio Prienų rajone, akimirkų. Liepos 8-10 dienomis Visuomenės harmonizavimo parke rinkosi verslo, mokslo, politikos ir kultūros festivalio dalyviai iš daugiau kaip keturiasdešimties šalių.

Dalyvių palapinių miestelis įsikūrė ant kalvos miško apsuptyje. Savo laikinus namus čia pasistatė ir užsienio lietuvių studentų klubo nariai iš Rusijos, Baltarusijos, Estijos, Lenkijos, ir net tolimo Urugvajaus.

Pirmąjį vakarą visi rinkosi prie didžiosios hipodromo scenos – ten  koncertavo grupės “Colours of bubles” ir “G&G Sindikatas”.  Apie tūkstantis jaunuolių tęsė šokius iki paryčių.

Į netoli didžiosios scenos įsikūrusį vadinamąjį Angarą rinkosi ir dalyviai, ir savanoriai, kurie visą dieną tvarkė aplinką, dirbo. Grojo “Sad Dance” stiliaus muzika. Naktį Angare pasirodė “Antikvariniai Kašpirovskio Dantys” ir “Beissoul & Einius”, DJ Rimas Šapauskas, kurio sulaukė tik patys stipriausi.

ULSK nariai su A Zuoku ir A Kaušpėdu
Užsienio lietuvių studentų klubo nariai kompanijoje su buvusiu Vilniaus meru Artūru Zuoku, grupės “Antis” lyderiu Algirdu Kaušpėdu

Šeštadienio rytą teko atsikelti šlapiose palapinėse – visą naktį smarkiai lijo. Pusryčiai palapinių miestelyje atrodė kaip suneštinis balius, visi dalijosi atvežtu maistu. Užsienio lietuvių studentų klubo pirmininkė Irena Kovalevska tepė sumuštinius ir kvietė valgyti.

Irena atvyko iš Lenkijos miestelio – Punsko. Lietuvoje baigusi mokslus, ji dabar dirba Vilniaus lietuvių namuose, organizuoja išvykas, dalijasi patarimais ir padeda užsienio lietuviams moksleiviams pasirinkti aukštąją mokyklą.

Nuo Holivudo iki pabėgėlių

Ryte – susitikimas su lietuvių kilmės aktore iš Holivudo Rūta Lee. Ji kalbėjo angliškai. “Kiekvienas lietuvis, atvykstantis į Kaliforniją, patenka į mano namus”, – šią frazę ji ištarė lietuviškai tarsi kreipdamasi į kiekvieną: “Jei ką – praneškit, maloniai priimsiu.”

Raudoną sijoną ir tokios pat spalvos švarkelį vilkinti aktorė su ryškia skrybėle, nulipusi nuo scenos, turbūt, suprato, kad su bateliais eiti per smėlėtą hipodromo dangą, bus nelengva. Ji nusiavė batelius ir ironiškai, vis dar lietuviškai, į mikrofoną sakė: “Kaip čia man neįlipti į arkliuko palikimą?”

Jaunimas ovacijomis išlydėjo 81-erių optimizmo kupiną aktorę. Dalis pribėgo prie aktorės nusifotografuoti, žurnalistai ją kalbino, o ji pildė jų norus, dalydama asmenukes ir atsakinėdama į klausimus.

Po Rūtos Lee su jaunimu bendravo žmogaus teisių aktyvistė, užaugusi Švedijoje, bet gimusi Kurdistane, Taffan Ako Sharif. Ji kovoja už moterų teises ir religinę lygybę, ypač daug dėmesio skiria nukentėjusioms Artimųjų Rytų moterims ir vaikams.

Ji pasakojo apie tai, kaip teko bėgti iš Irako, nes tuometė šalies valdžia kelis kartus bandė sunaikinti kurdus, kurie priešinosi valdančiai “Baath” partijai. Ji bėgo kartu su mama ir seserimi, o tėvas liko Kurdistane  kovoti. Kelionės metu šeimai pranešta, kad jis buvo smarkiai sužeistas. Bet tėvas atvažiavo pas savo šeimą ir rūpinosi, kad vaikai kuo dažniau vyktų į Kurdistaną, kad nepamirštų, iš kur kilę.

Ji kvietė nebijoti pabėgėlių, suprasti, kokiomis siaubingomis sąlygomis jie gyvena.

Savčenko paklausti negalėjo

Sekmadienį ypač lauktas susitikimas su karo lakūne ukrainiete Nadija Savčenko. Kartu su ja į sceną užlipo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir lakūnės sesuo Vera Savčenko.

Savčenko kalba apie karą, karo belaisvių situaciją, dėkojo Lietuvai už šiltą priėmimą ir linkėjo lietuviams niekada nepatirti karo savo žemėje. Klausimų jai pateikti nebuvo galima ir diskusija nevyko. Vėliau dalyviai sakė nusivylę susitikimu, nors šio žmogaus laukė bene labiausiai iš visų. Susitikimas su ja ir L. Linkevičiumi vyko apie pusvalandį.

Nadija Savčenko susitiko su PLJS 2016 jaunimu
Nadija Savčenko susitiko su PLJS 2016 jaunimu

Išeinančią N. Savčenko prie išėjimo iš hipodromo pasitiko apsauginis. Kai vienas studentas paklausė Ukrainos Rados deputatės: ” Ar galima su jumis nusifotografuoti?”, apsauginis uždengia ją, o Nadija Savčenko atsakė: “Turbūt, kad ne.”

Karo lakūnę scenoje pakeitė architektas, “Anties” lyderis Algirdas Kaušpėdas. Jis kalbėjo apie darbštaus žmogaus savybes, apie savarankišką savęs ugdymą. Pristatė pilies, kurią nori pastatyti ant Gedimino kalno, projektą. A. Kaušpėdas visą pranešimą skaitė iš paruoštų skaidrių.

Paskutinę festivalio dieną užsienio lietuvių studentų klubo nariai, pasiėmę trispalves, nusifotografavo užrašo “Lietuva tokia graži” fone. Mažojoje scenoje tuo metu vyko paskutiniai festivalio pasirodymai.

Tomas VALKAUSKAS
Laikraštis “Šiaulių kraštas”
ULSK nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter