Ką mums nori pasakyti Šarūnas Sauka?

Ne tik Vilniaus miesto, bet ir visos Lietuvos kultūrinį gyvenimą sudrebino nauja Šarūno Saukos paroda. Nuo sausio mėnesio pradžios paroda „Žmogus Saukos veidu“ sumušė visus lankomumo rekordus (kartais per dieną apsilanko virš tūkstančio žmonių). Tokio įvykio, žinoma, nepraleido ir Užsienio lietuvių studentų klubo nariai – jie kovo 3 dieną apsilankė Nacionalinėje dailės galerijoje. Nors jau buvo vakaras, tačiau lankytojų gausa stebino.

Ir prie mūsų gido, gerbiamo Vytenio Buroko, kuo toliau, tuo labiau plėtėsi klausytojų ratas. Iš tikrųjų, be gido šioje parodoje neįdomu, chaotiška ir kartais net baugu. Tačiau Šarūno Saukos kūrybos mąstai, paveikslų matmenys ir minčių gilumas yra tiesiog pribloškiami. Parodoje galima pamatyti apie 100 Šarūno Saukos darbų, sukurtų nuo 1978 metų. Dar labiau neįtikėtinas jo kasdienių reiškinių interpretacijos ir supratimas. Darbai suskirstyti ciklais „Ritualas“, „Aukojimas“, „Sąmyšis“, „Būsenos“ ir t.t. Iš tikrųjų, pats autorius savo kūrinių nekomentuoja, todėl visą, ką matėme ir išgirdome iš gido pasakojimo, tėra vien tik interpretacijos.

Viena aišku, kad kūriniuose lyg du poliai atsiskiria žmogus ir minia. Vienuose paveiksluose ta asmenybė – žmogus, kuris nori išsiskirti iš minios, kitą kartą susilieja, ir net lankytojai nesupranta, kur yra tas „žmogus Saukos veidu“. Tačiau, kaip bebūtų keista, autoriaus darbuose visada yra atsitraukimo erdvė – lyg skylė, lyg beribis vandenynas, lyg tolumoje nykstantys toliai. Vadinasi, žmogus laisvas savo pasirinkime – kada eiti su minia, kada likti su savimi.

saukos paroda ulsk 2016
ULSK nariai vertiną Saukos parodą.

Užsienio lietuvių studentus žavėjo ryškios kūriniuose naudojamos spalvos, kruopštumas ir smulkmeniškumas kiekvienoje detalėje. Daugelis parodos paveikslų yra autoriaus nuosavybė, tačiau jo kūriniais žavimasi JAV, Australijoje, Europos šalyse. Ir mums džiugu, kad teko prisiliesti prie šio išskirtinio talento ir neeilinio mąstymo žmogaus darbų. Tikimės, kad kitą kartą autoriaus personalinių parodų taip ilgai laukti neteks.

Užsienio lietuvių studentų klubas dėkingas Švietimo ir mokslo ministerijai už galimybę aplankyti Šarūno Saukos parodą „Žmogus su Saukos veidu“.

Pateikiame trumpą gido žodinių įžvalgų konspektą. Vieniems šie žodžiai padės suprasti, kokia gili Š. Saukos tapyba, kitiems padės suvokti parodos analizės gylį:

Referuoja
Monochromiškai
Konformizmas
Hierarchija
Ikonografija
Introdoktrinuotos minios
Ikonografiškai
Asketiskas
Verbalizuoti
Dinamiškas
Motyvas
Propanas butanas
Efemeriškas
Ekskursas
Atributika
Oponuoja
Semiotikas
Destruktyvus
Patriarchalinis
Eritrocitai
Totalitarinis
Socrealizmas
Proletariatas
Abstrahuoti
Triptikas
Demagogiškas
Subjektas
Artikuliuoti
Kontrastai
Ego
Libido
Tanatas
Reprodukcija
Demografinis
Bazilika
Ideologija
Monopolija
Individai
Meteorologinis
Mikrokosmosas
Preciziškas
Motyvas
Ekspresyvus
Pieta
Statika
Hanekės filmas
Svarinskas
Karlas Šmitas
Jungas

Irena Kowalewska, Simonas Saarman

ULSK nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter