Aptartas Lietuvos savivaldybių bendradarbiavimas su užsienio lietuvių studentais

„Globalios Lietuvos“ programos įgyvendinimą koordinuojanti Užsienio reikalų ministerija Vilniuje gruodžio 8 dieną organizavo konferenciją, skirtą aptarti Lietuvos savivaldybių ir diasporos bendradarbiavimo galimybes, paskatinti bendras iniciatyvas ir projektus.

Renginio metu savivaldybių atstovams buvo pristatyti „Globalios Lietuvos“ programos tikslai ir uždaviniai, apžvelgtos vykdomos programos, pasidalinta įgyvendintų projektų sėkmės istorijomis, generuotos idėjos dėl aktyvesnio diasporos įsitraukimo į įvairių sričių regionų gyvenimą.

Sveikindamas konferencijos dalyvius užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius pažymėjo, kad diasporos atstovai, norintys savo veiklą sieti su Lietuva, pirmiausia yra tam tikro Lietuvos regiono ar miesto atstovai arba jų palikuonys ir daugeliui jų yra tikrai svarbu ir malonu prisidėti prie savo gimtųjų miestų ir miestelių pažangos.

Konferencijos metu tai iliustruojančius pavyzdžius – „Globalios Lietuvos“ programos rėmuose įgyvendintus projektus-sėkmės istorijas – auditorijai pristatė atstovai iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Kultūros ministerijos, Valstybinio turizmo departamento, Kūno kultūros ir sporto departamento, Jaunimo reikalų departamento, viešųjų įstaigų „Versli Lietuva“, „Global Lithuanian Leaders“, „LT Identity“, jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ ir tinklo „The Global Shapers Vilnius“.

Apvalaus stalo diskusijoje užsienio lietuviškų mokyklų švietimo metodikas aptarė Vilniaus lietuvių namų Užsienio lietuvių švietimo centro vedėja Asta Turskienė. Pristatydama Vilniaus lietuvių namų veiklą A. Turskienė pabrėžė, kad lietuviai išeiviai – esantys tiek užsienyje, tiek sugrįžę į Lietuvą – yra pasiruošę visokeriopai bendradarbiauti su Lietuvos savivaldybėmis ir keistis gerąją patirtimi, ugdyti tautinę savimonę bei skatinti pilietiškumą.

Diskusijos metu taip pat buvo pristatytas Užsienio lietuvių studentų klubas. Pasak jo narių Irenos Kowalewskos ir Simono Saarman, užsienio lietuvių klubo studentai yra suinteresuoti ieškoti bendrų veiklų su organizacijomis bei savivaldybėmis. Dialogas bei bendradarbiavimas padėtų lietuvių kilmės jaunimui, siejančiam savo gyvenimą ir studijas su Lietuva, lengviau adaptuotis vietinėje bendruomenėje, skatintų pilietiškumą, aktyvumą ir siekimą prisidėti prie Lietuvos gerovės.

Konferencija sulaukė apie 70 dalyvių, tarp jų – Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, Birštono, Visagino rajono merai, Akmenės, Alytaus, Biržų, Jurbarko, Prienų, Šakių, Varėnos rajonų vicemerai, Šiaulių miesto, Lazdijų, Mažeikių, Tauragės rajonų merų patarėjai, kiti savivaldybių atstovai.

Ši konferencija – tai dar vienas žingsnis siekiant „Globalios Lietuvos“ programos tikslo – kad kiekvienas lietuvis ar su Lietuva save siejantis asmuo, nesvarbu, kur jis dirbtų ir gyventų, savo žiniomis, idėjomis ir patirtimi prisidėtų prie valstybės ir visuomenės pažangos.

Daugiau nuotraukų iš renginio rasite čia.

URM nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter