Saulė Olechaitė. Ar šiandien emigracija – Tėvynės išdavimas?

Kasmet blogėjant ekonominei padėčiai vis daugėja lietuvaičių, išvažiuojančių svetur. Emigracija palietė ir mano gyvenimą.

Vos prieš keletą metų, kai Lietuvoje plito emigracijos banga ir tarsi juodas šydas apgaubė mūsų gimtąją žemę, laimės ieškoti ir išbandyti naujas gyvenimo sąlygas išvyko ir mano šeima. Jau tada visuomenėje plito neigiama nuomonė ir pasipiktinimas neva Tėvynės išdavimu. Tiesą sakant, tokią nuomonę anksčiau buvau susidariusi ir pati, tačiau juk negalima visuomet teisti tautiečių, kuriems galbūt reikia to išbandymo ir galimybės įvertinti Lietuvą kaip pridera.

Nuvykę į populiariausius emigracijos taškus, sutiksite ne įsivaizduojamai Tėvynės nemylinčius lietuvaičius, o begalę intelektualių, puoselėjančių lietuvybę žmonių. Pabendravus su jais artimiau, galima įžvelgti širdgėlą ir meilę savo šaliai. Džiugina kuriami lietuviški darželiai, savaitgalinės mokyklėlės, puoselėjančios lietuvių kalbą, laikraščiai lietuvių kalba, lietuviški vakarai. Man pačiai teko pristatyti mūsų šalį airiškoje mokykloje bent du kartus. Buvo nepaprastai smagu žmonėms, nieko nežinantiems apie mūsų kultūrą, parodyti kruopščiai atrinktus Lietuvos vaizdus, pavaišinti lietuviškais patiekalais.

Lietuvių vieningumą įrodo suburtos jaukios lietuviškos bendruomenės, kur visada tik geru žodžiu bus paminėta Lietuva. Ne kartą būnant Vilniaus oro uoste teko pastebėti tikrų išsiskyrimo su Tėvyne dramų. Daugybė ašarotų, susikrimtusių veidų, apsikabinimų su artimaisiais ir gilių atodūsių žinant, jog išvažiuoji ten, kur niekada nebūsi savas, kur nesijaučia kovos už nepriklausomybę dvasios, kur taip retai te išgirsi gimtą kalbą.

Mano, kaip emigrantės, grįžusios į Lietuvą, nuomone, neturėtume emigracijos vadinti Tėvynės išdavimu. Žmogus, išvažiavęs į kitą šalį, niekada nebetaps tos šalies tautiečiu. Aš pati sugrįžau ten, kur gimiau, todėl, kad svetur neradau vietos tobulėjimui, neradau sau vietos tarp svetimkalbių, svetimšalių. Gera gyventi Lietuvoje ir džiaugiuosi būdama šios šalies dalimi.

Saulė Olechaitė, 11a klasė
Mokytoja Rūta Zakarkaitė
2010 m.

Cecilija – Rasos Unt (Estija) nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter