Į vasaros kursus mokytis lietuvių kalbos šiemet atvyks 93 užsieniečiai

Nuo birželio 29-osios iki rugpjūčio 30-osios penkiuose Lietuvos universitetuose lietuvių kalbos mokysis 76 studentai, atvykę iš įvairių šalių: Kinijos, Vokietijos, Turkijos, Slovakijos, Italijos, Austrijos, Gruzijos, Suomijos, Ukrainos, Rusijos ir kt. Stažuotis taip pat atvyksta ir 17 dėstytojų ir tyrėjų.

„Lietuvos valstybė ilgą laiką, dar nuo 1996-ųjų, suteikia puikią galimybę užsienio šalių piliečiams pramokti lietuvių kalbos, susipažinti su mūsų šalimi. Atvykstantiems studentams ir dėstytojams skiriama ir finansinė parama. Štai šiemet iš valstybės biudžeto lituanistinių vasaros kursų dalyvių stipendijoms iš viso buvo skirta per 116 tūkst. eurų“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė.

Skirtingu laiku 4 savaites lietuvių kalbos užsieniečiai mokysis Vytauto Didžiojo universitete, Vilniaus universitete, Lietuvos edukologijos universitete, Klaipėdos universitete ir LCC tarptautiniame universitete. Lietuvių kalbos įgūdžius taip pat tobulinsis atskira grupė – užsienio lietuvių (išeivių) kilmės jaunuoliai.

Didesnę dienos dalį studentai mokysis lietuvių kalbos, taip pat jiems bus skaitomos istorijos, Lietuvos kultūros paskaitos, jie lankysis muziejuose, keliaus po žymias Lietuvos vietas, bendraus su lietuvių studentais. Kaip numatyta Valstybinių stipendijų programoje, iš valstybės biudžeto vasaros kursų dalyviams skiriama valstybinė stipendija – tai 570 eurų per mėnesį ir 950 eurų dėstytojams ir mokslininkams, taip pat padengiamas kursų mokestis.

Galimybę užsienio piliečiams mokytis lietuvių kalbos ir finansinę paramą numato Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1996 m. nutarimas „Dėl valstybinių stipendijų ir išmokų studijoms ir mokslinėms stažuotėms skyrimo“.

Užsienio šalių studentai ir dėstytojai, norintys Lietuvoje mokytis lietuvių kalbos, gali teikti paraiškas Švietimo mainų ir paramos fondui. Paraiškose prašoma nurodyti motyvaciją, kodėl jie nori mokytis lietuvių kalbos, kokią tai turės įtaką jų tolimesnei karjerai, studijoms ir pan. Atranką vykdo Tarptautinių studijų komisija, atrinkti kandidatai tvirtinami švietimo ir mokslo ministro įsakymu. Šiemet iš viso lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursams fondas gavo 135 paraiškas. Paraiškas vasaros lietuvių kalbos studijoms šiemet iš viso galėjo teikti asmenys iš 43 pasaulio šalių.

Vasaros kursų pagrindinis tikslas – populiarinti lietuvių kalbą pasaulyje, skatinti užsieniečius domėtis ir pažinti Lietuvą.

Daugiau informacijos skelbiama Švietimo mainų paramos fondo tinklalapyje

http://smpf.lt/en/programmes-we-administer/statescholarships/for-lithuanian-language-and-culture-summer-courses.

ŠMM inf.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter