Užsienio lietuvių studentai lankėsi seniausioje Vilniaus elektrinėje

Vos pavasariui gerai įsibėgėjus, Užsienio lietuvių studentai lankėsi seniausioje Vilniaus elektrinėje. Tokia mintis tikriausiai nebūtų atėjusi, jei  ne vieną dieną vienam išradingam ir linksmam studentui,  atvažiavusiam iš Lenkijos studijoms į  Kauną, nebūtų kilusi mintis pamatyti tai, kas genialu, be ko gyventi būtų sunku. Taip kilo mintis aplankyti Energetikos ir technikos muziejų, kuris buvo lyg vartai į pažinimą to, kas šių dienų žmogui yra taip įprasta ir kasdieniška.

Atvykę į muziejų, sužinojome, kad 1892 metai yra laikomi elektros eros Lietuvoje pradžia.  Kunigaikščio Bogdano Oginskio dvare Rietave pradėjo veikti pirmoji Lietuvoje elektrinė ir ten sužibo pirmoji lemputė. Geros žinios sklinda greitai, jau 1898 m. brolių Tilmansų geležies apdirbimo fabrike pradėjo veikti pirmoji Lietuvoje pramoninė elektrinė, o po poros metų Kaune buvo įsteigta ir pirmoji Lietuvoje viešoji centrinė elektrinė.

Vilniaus miesto elektrinė buvo paleista 1903 metais. Ši elektrinė davė pradžią viso miesto ir jo priemiesčių modernizacijai. Šios elektrinės veikimo vieta buvo pasirinkta Neries upės dešinysis krantas, labai patogioje vietoje, kadangi miestas plėtėsi Žvėryno link. Vilniuje broliai Vileišiai pirmi privatiems tikslams pasiryžo įvesti elektrą į savo privačius namus.

ULSK energetikos muziejuje 2018 pavasaris
ULSK studentai lankosi technikos ekspozicijoje

Sunkiai išgyvenusi Pirmąjį pasaulinį karą, elektrinė išliko iki šių dienų. Žinoma, ji jau nebeatlieka savo pagrindinės funkcijos – nebegamina elektros energijos, tačiau, švenčiant elektrinės 100 metų jubiliejų 2003 m., jos patalpose įsikūrė viešoji įstaiga Lietuvos energetikos muziejus. 2008 m. viešosios įstaigos valdomam muziejui suteiktas Energetikos ir technikos muziejaus vardas.

Išklausę tokios ilgos ir išsamios muziejaus istorijos, studentai skubėjo prisiliesti prie ypatingų, iki šiol išlikusių, muziejaus pagrindinių reliktų, tokių kaip šilumos katilų, vamzdynų. O vaikščiojimas tamsiais koridoriais, kuriuose kažkada dirbo žmonės, buvę atsakingi už šią didelę elektrinę,  jaudino ir džiugino užsienio lietuvių jaunimo širdis.

Po ilgo pasivaikščiojimo paslaptingojoje elektrinėje, visi jaunuoliai pakilo į patį muziejaus viršų, kur susidūrė su šiuolaikiniais prietaisias, vaizdžiai paaiškinančiais Žemės traukos dėsnius, parodančiais elektros tekėjimą bei supažindinančiais su daugybe kitų fizikos įdomybių.

Užsienio lietuvių studentai liko nustebinti, kad tokia ilga, kelių valandų ekskursija pralėkė lyg kelios minutės. Šis apsilankymas muziejuje buvo skirtas užsienio lietuviams atvykusiems čia studijuoti. Klubo veiklą finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija: per pažintinius apsilankymus muziejuose, parodose, edukacinėse kelionėse yra mažinamas kultūrinis, žinių skirtumas, geriau padedama adaptuotis čia sugrįžusiems lietuvaičiams iš viso pasaulio. Jiems skelbiamos veiklos yra nemokamos.

Irena Kowalewska

ULSK ir ETM nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter