Pokalbiai apie Lietuvą. Iš Lenkijos sugrįžusi Edita Černelytė.

Trumpai apie save – vardas, pavardė, iš kur atvykai, koks tavo amžius, ką veiki Lietuvoje? Kur mokaisi/mokeisi? Kur dirbi? Kuo domiesi?

Esu Edyta Czernialis (Edita Černelytė), atvykau iš Lenkijos, man 21 metai, Lietuvoje studijuoju. Mokausi Klaipėdos valstybinėje kolegijoje Sveikatos mokslų fakultete dietetikos specializacijos. Domiuosi knygomis, muzika, kelionėmis, gamta, koncertais, spektakliais.

Kodėl sugrįžai į Lietuvą? Kuo ji tave žavi, o gal pykdo?

Sugrįžau į Lietuva tęsti mokslus gimtąja lietuvių kalba. Mane žavi Lietuvos istorija, kad ir kas buvo nutikę, Lietuva išliko, išliko ir vieninga tauta. Taip pat žavi Lietuva savo išskirtinėmis, gražiomis vietomis. Kiekviename mieste galima surasti išskirtinių vietų, pavyzdžiui: Klaipėdos miesto senamiestis (pilna jame įvairiausių skulptūrų), yra žymus laivas „Meridianas“, Olando kepurė… ir daug kitų lankytinų vietų.

Vieni sako, kad Lietuvoje nėra tiek galimybių, kiek jų yra užsienio šalyse – ką apie tai manai?

Lietuvoje, manau, yra daug galimybių, kurių čia gyvenantys žmonės neišnaudoja.

Edita Černelytė Fb nuotr.
Edita Černelytė.

Pasaulio lietuviai, užsienio lietuviai – kurie tau labiau priimtini ir kodėl?

Pasaulio lietuviai ir užsenio lietuviai –  visi man priimtini. Pasaulio lietuviai – tuo, kad sudaro visi pasaulio lietuviai. Užsienio lietuviai – dėl to, kad pati esu viena tokių.

Su kuo tau asocijuojasi Lietuva? Ar tai tik krepšinis?

Lietuva man neasocijuojasi vien su krepšiniu. Lietuva man asocijuojasi su Baltijos jūra, gintaru, Gedimino pilimi, trispalve, Vyčiu.

Ko norėtum palinkėti Lietuvai – juk jai šimtas metų?

Lietuvai norėčiau palinkėti išlikti tokiai pat vieningai, kokia ji yra. Lietuvos piliečiams linkėčiau išsaugoti tautiškumą, išlikti patriotais.

Ačiū už atsakymus.

P. Taraškevičiaus, E. Černelytės archyvo nuotr.

Pokalbiai apie Lietuvą – ULSK tekstų ciklas, skirtas Lietuvos valstybės šimtmečiui. Tai tekstai, kuriuose iš užsienio į Lietuvą sugrįžę lietuviai tarsi kalba su pačia Lietuva. Kalba apie viską, kas jiems aktualu, ir, žinoma, apie tai, kodėl sugrįžo.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter