Pilietinė visuomenė arba kodėl žmonės renkasi savanorystę?

Ar kada buvote susimąstę apie savanorystę? O apie sporto savanorystę? Šiame tekste noriu papasakoti Jums apie tikrai unikalią organizaciją, kuri gyvuoja nuo 2005 metų ir sėkmingai tęsia savo veiklą. Taigi, „Sporto savanorių sąjunga“ – visuomeninė organizacija, kurioje žmonės savo noru padeda realizuoti įvairiausius sporto renginius.  Kviečiu arčiau susipažinti su šios organizacijos veikla. Pasikalbėjau su 3S pirmininku – Mykolu Krasnicku.

Labas, Mykolai, papasakok kaip gimė idėja sukurti 3S?

„Sporto savanorių sąjungos“ atsiradimas susijęs su 2005 m. Europos jaunimo lengvosios atletikos čempionatu. Jis buvo rengiamas sporto bazėse, šalia Lietuvos kūno kultūros akademijos (šiuo metu Lietuvos sporto universitetas). Sporto sociologijos dėstytojas Saulius Kavaliauskas buvo vienas šio renginio organizatorių ir būtent jam teko atsakomybė surinkti savanorių komandą. Dėstytojo ir studentų dėka buvo surinkta 250 savanorių komanda ir taip gimė „Sporto savanorių sąjunga“.

Kiek žinau, esi organizacijos pirmininkas, ką reiškia būti tokios organizacijos pirmininku?

Esu su šia organizacija nuo pat 2005 m. vasaros renginio ir kartu su ja sėmiausi įvairios patirties ir žinių savanorystės srityje. Buvau išrinktas pirmininku 2012 m. ir nuo to laiko stengiuosi pateisinti visų sąjungos narių pasitikėjimą. Būti šios organizacijos vadovu man yra vienas džiugiausių gyvenimo pasiekimų – šioje veikloje įgijau daug patirties įvairiose srityse (nuo komandų valdymo iki atsakomybių skirstymo ir pan.). Paskutinius kelis metus gyvenu ir dirbu Elektrėnų savivaldybėje ir stengiuosi savanorystės idėjas ir mintis skleisti tarp šio krašto jaunuolių. Kartu su jais per metus paruošiame po kelis projektus, kurių dėka skatiname jaunimo aktyvumą, sveiką gyvenimo būdą, įsitraukimą į savanorystę. Kaip vadovas labai džiaugiuosi mūsų organizacijos aktyvumu ir žinomumu Elektrėnų savivaldybėje. Jau kelis kartus „Sporto savanorių sąjunga“ jaunimo apdovanojimuose „Antilopai“ buvo nominuota tarp geriausių jaunimo organizacijų Elektrėnų savivaldybėje.

Mykolas Krasnickas 3S pirmininkas FB nuotr.
Mykolas Krasnickas (Facebook nuotr.)

Papasakok kaip išrenkami renginiai, kur reikalinga savanorių pagalba?

Dažniausiai renginių organizatoriai patys mus susiranda – ar tai būtų krepšinio ar futbolo čempionatas, ar lengvosios atletikos varžybos, ar sporto komandos sezonas. Būtent tokiu būdu susidraugavome su Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubu. Jie pažinojo mūsų tuometinį pirmininką Saulių Kavaliauską ir susitarė, kad mūsų savanoriai padės komandai visose rungtynėse. Labai aktyviai bendraujame su įvairiais sporto klubais ir federacijomis, tad šiuo metu dažniausiai organizacijos, rengdamos kokį nors sporto renginį, iš karto prisimena mus ir paprašo mūsų pagalbos organizuojant savanorių veiklas. Ypatingai gerus santykius turime su krepšinio ir futbolo federacijomis, jau minėtu Kauno „Žalgiriu“.

„Man savanorystė per du metus tapo hobiu. Kadangi darbe patiriu daug nervinės įtampos, savanorystė yra puikus minčių atpalaidavimas. Savanoriauju dažniausiai krepšinio rungtynių metu. Žalgiris ir Žalgiris-2 – komandos, šalia kurių visada norisi būti“ – Ignas, 26 m.

Ar galėtum papasakoti kokia smagią istoriją iš savanorystės?

Kiekvienas sporto renginys būna vis kitoks ir per tuos 12 metų susikaupė daug patirties ir smagių akimirkų. Kiekviename renginyje stengiuosi savanoriams suteikti kuo patogesnes ir malonesnes sąlygas, nes visi supranta, kokia yra svarbi jų pagalba. Viena iš tokių pagalbų būdavo savanorių, likusių vėlyvesnėms pamainoms, išvežiojimas po namus. Pamenu ne vieną smagų vakarą, kai visas pilnas automobilius savanorių važinėdavome po miestą ir kartu garsiai dainuodavome tuometinius muzikos hitus. Dar vienos smagios akimirkos būdavo krepšinio čempionatuose – nepaisant ilgos dienos, kiekvieną vakarą leisdavome krepšinio aikštėje ir smagus savanorių būrys žaisdavo įvairius žaidimus su kamuoliu. Tokios akimirkos rodo, kad geriausiai įsimena savanorių laisvalaikis – tuo metu visi savanoriai geriau susipažįsta, atsiskleidžia net ir mažiausiai bendraujantys žmonės.

„Kiekvienoje savanorystėje būna įsimintinų momentų, todėl labai sunku kažkokį vieną įvykį išskirti, dėl to ir žavi savanorystė. Tačiau žinau, koks įvykis būtų įsimintiniausias – patekti į 2024 Paryžiaus Olimpinių žaidynių savanorių komandą!“ – Paulius, 24 m.

Kaip ir bet kuri kita organizacija – Sporto savanorių sąjunga – turi ne tik pirmininką, bet ir valdybos narius. Jų yra 8 žmonės, kurie koordinuoja savanorių veiklas renginio metų. Viena iš narių yra Rozalina Batiuškinaitė, kuri šiuo metų dirba su savanoriais Žalgirio arenoje.

Rozalina, trumpai papasakok apie save.

Esu Rozalina. Šiemet baigiau teisės studijas ir ieškau darbo šioje srityje. Kol kas didžiąją savo laiko dalį skiriu Kauno „Žalgirio“ rungtynėms.  Nuo 2008 metų gruodžio tapau Sporto Savanorių Sąjungos nare ir nuo tada savanorystė „Žalgirio“ rungtynėse tapo pastoviu mano laisvalaikio užsiėmimu.

Esi ne tik organizacijos narė, bet ir viena iš 3S valdybos nariu. Gali papasakoti kokiu būdu išrenkamas komitetas, už ką esi atsakinga. Ar valdybos nariai skirstomi pagal sporto šakas?

Šiais metais tapau viena iš valdybos narių. Valdybos narius renkame visuotinio Sporto Savanorių Sąjungos susirinkimo metu. Jo metu susirinkę savanoriai balsuoja už asmenis pretenduojančius tapti valdybos nariais. Norintys pretenduoti pasisako susirinkimo metu – niekas nėra daroma iš anksto. Valdybos nariai sprendžia iškilusius klausimus ir problemas, susijusias su savanoryste. Pavyzdžiui, paskutinio valdybos susirinkimo metu, buvo daug dėmesio skiriama klausimui, kaip galėtume mėginti prisitraukti naujų savanorių. Taip pat kalbėjomės apie tai, kas tenkina ir kas netenkina savanorius „Žalgirio“ rungtynių metu bei kaip galėtume pakeisti registracijos į rungtynes tvarką.

Valdybos nariai nėra skirstomi pagal sporto šakas. Visus klausimus ir problemas sprendžiame visi kartu.

Minėjai, kad savanoriauji nuo 2008 metų. Kas tau yra savanorystė?

Savanoriauti pradėjau 2008 metų gruodžio. Sužinojau apie Sporto Savanorių Sąjungą iš draugų. Iškart susidomėjau šia veikla, nes visada mėgau daryti, ką nors naudingo tiek mokykloje, tiek gyvenime. Tuo metu savanoriai buvo reikalingi „Žalgirio“ rungtynėse. Niekad nebuvau krepšinio fanė, bet tas manęs neatbaidė (šypsosi – aut. past.). Juk nieks manęs nevertė nei žaisti, nei priverstinai stebėti krepšinio (juokiasi – aut. past.). Žinoma, Sporto Sąjungos Savanoriai savanoriauja ne tik „Žalgirio“ rungtynėse, bet tuo metu (žiemą) savanoriai buvo reikalingi daugiausiai tik ten. Vėliau išbandžiau savanorystę futbole (taipogi nesu jo gerbėja (juokiasi – aut. past.)). Viskas tiko ir patiko. Man buvo įdomu. Buvo įdomu išbandyti kažką naujo, patiko būti naudingai. 2015 metais nusprendžiau „išeiti“ iš savo komforto zonos ir priėmiau pasiūlymą vadovauti  „Žalgiris-2“ savanoriams. Anksčiau būdavo sunku rasti savanorių į Žalgirio dublerių rungtynes, todėl iš pradžių pati save kankindavau klausimais „Ar rasiu savanorių tiek, kiek reikia?“, „Ar jie tikrai dalyvaus?“. Bet viskas ėjo savo vaga. Savanorių trūkumo problema „Žalgirio-2“ rungtynėse išnyko pati. 2017 metais nusprendžiau iškelti savo kandidatūrą į Sporto Savanorių Sąjungos valdybos narius. Labai džiugu, kad savanoriai pasitikėjo manimi ir suteikė galimybę tapti valdybos nare. Tais pačiais metais valdybos sprendimu buvau išrinkta ir pagrindinės Kauno „Žalgirio“ komandos savanorių vadove. Man savanorystė yra hobis, kuris mane išmoko naujų dalykų. Savanoriaudama bendrauju su įvairiais žmonėmis, mokausi spręsti įvairias iškilusias problemas, ieškoti kompromisų bei būti naudinga, tuo pačiu ir nematoma.

„Sporto Savanorių Sąjungai priklausau nuo 2012 m. Su šia veikla supažindino mano sesė, kai 2011/2012 m. ,,Žalgirio“ sezono antroje pusėje pakvietė mane savanoriauti rungtynėse. Nuo tos dienos ir susidomėjau savanoryste. Galimybė padėti žmonėms, pabendrauti, pamatyti, kaip renginys organizuojamas iš vidaus, kartu stebint savo mėgstamiausią žaidimą – tai sužavėjo mane ir patraukė prisijungti prie 3S“ – Emilija, 20 m.

Tęsiant kalbą apie savanorystę, gal gali apibūdinti, koks turėtų būti tas savanoris? Kokios turėtų būti jo savybės?

Savanoris – žmogus, kuris nesiekia pasipelnyti. Savanoris turėtų būti atsakingas, darbštus, draugiškas ir nesavanaudiškas.

Mano manymu, žmonės su baltais marškinėliais yra savanoriai. Papasakok apie jų veiklą. Turbūt daugelis ateina, nes mano, kad nuolat bendraus su žaidėjais? Beje, ar buvo kokių „neaiškių“ situacijų?

Žmogeliukai baltais marškinėliais yra Sporto Savanorių Sąjungos savanoriai. Jų veikla skiriasi priklausomai nuo to, kokios rungtynės vyksta: LKL ar EU. Daugiau darbo būna, kuomet vyksta Eurolygos rungtynės. Savanoriai turi pasirūpinti aikštės tvarka, kamuolių padavinėjimu žaidėjams apšilimo metu, žurnalistų aprūpinimu protokolais bei DJ stalo išstūmimu iš/į aikštelę, lankstinukų padalijimu, veidų dažymu, pasų štampavimu ir pan.

Pasitaiko nesusipratimų su naujokais. Kai kurie nesupranta, kad savanorių tikslas tiek žaidėjams, tiek treneriams padėti, o ne juos blaškyti. Taigi, pasitaiko, kad bėga iš paskos ir prašo parašų ar nusifotografuoti. Tenka tokius savanorius sudrausminti, nes mes negalime taip elgtis.

Ar savanoriai, kurie dirba per Žalgirio rungtynes gali būti skaitomi, kaip Žalgirio arenos savanoriai?

Savanoriaudami per „Žalgirio“ rungtynes netampame Žalgirio arenos savanoriais. Žalgirio arena savanorių neturi, bet turi asistentus, kuriems yra mokami atlyginimai.

„Savanoriauti pradėjau prieš maždaug 5 metus. Pasirinkau 3S todėl, jog atėjusi į pirmąsias 2012/2013 sezono „Žalgirio“ rungtynes pamačiau vaikinuką su sporto savanorių sąjungos marškinėliais ir tai mane labai sudomino, nusprendžiau pasidomėti internete apie sąjungą. Kadangi jau buvau „Žalgirio“  gerbėja, o ši sąjunga bendradarbiavo su mano mėgstamu klubu, tik tapus jos nare turėjau galimybę stebėti „Žalgirio“ rungtynes ne tik nemokamai, bet dar ir žvilgtelti į krepšinio klubo užkulisius“ – Lineta, 21 m.

Ar dabar savanorystė yra populiari? Dažnai ieškote naujų veidų? Papasakok, kaip tapti jūsiškiu?

Mano manymu – savanorystė kasmet po truputį populiarėja. Atsiranda naujų savanorių, vėliau nauji savanoriai atsiveda savo draugus ar klasiokus. Ir tai mums (Sporto Savanorių Sąjungai) yra labai geras įvertinimas ☺ Jei nauji žmonės atsiveda į mūsų komandą dar kažką – reiškiasi, viską darome tinkamai. Intensyvesnę savanorių paiešką vykdome rudenį, tačiau nauji savanoriai laukiami visuomet!

Tam, kad tapti savanoriu, reikia užpildyti savanorio anketą esančią http://www.sportosavanoriai.lt/ . Tada užsiregistruoti forume http://sportosavanoriai.forumotion.com/ ir registruotis ten, kur nori savanoriauti.

Pasakyk, kodėl verta prisijungti prie savanorių?

Tai puiki galimybė išbandyti kažką naujo, savo darbu prisidėti prie sklandžios renginio eigos, pamatyti renginio „užkulisius“, susipažinti su naujais žmonėmis, lavinti savo socialinius įgūdžius.

„Įsimintiniausias savanorystės įvykis? Hmm… Tikriausiai tai buvo pirmąsyk gyvenime ne tik iš arti pamatyti geriausius šalies krepšininkus, bet ir su jais pasisveikinti, pabendrauti… Kažkas neįtikėtino.  Nebūčiau nė pagalvojęs, kad tai įvyks“ – Evaldas, 18 m.

Maria Radishauskayte

Sporto savanorių sąjungos Facebook nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter