Neprašyti Marijos patarimai: Ispanija

Sveiki, esu Marija ir šiandien noriu Jums papasakoti apie kelionę po 3 Ispanijos miestus: Madridą, Toledo ir Segoviją. Kelionė trūko savaitę – to visiškai pakako. Žinoma, daugiausia dėmesio buvo skirta Madridui, todėl nuo jo ir pradėkime.

Pamatyti būtina #1:

  • Palacio Real de Madrid arba Karaliaus Rūmai – tai visų Ispanijos karalių oficiali rezidencija, kuri išsidėsčiusi vakarinėje Madrido dalyje, vietoje  buvusios maurų tvirtovės. Rūmus puošia žymių dailininkų darbai: Karavadžio, Francisko Gojos, Dziovanio Batisto Tiepolo, Diego Velaskeso ir daugelio kitų. Taip pat rūmuose galima pamatyti seniausių ginklų ir unikalią Stradevario smuikų kolekcijas!! Įėjimas kainuoja 11€, o nuo 18 val.  įėjimas nemokamas.
  • Museo Nacional del Prado arba Nacionalinis Prado muziejus – čia surinkta didžiausia Ispanijos dailininkų kolekcija, taip pat Italijos, Olandijos, Flamandų kūrėjų šedevrai. Pirma Prado kolekcija talpino savyje kiek daugiau nei 300 paveikslų, šiandien gi čia galime pamatyti virš 6 tūkstančių paveikslų ir daugiau nei 400 skulptūrų ir juvelyrikos kūrinių. Muziejuje galima praleisti visą dieną, veikia puiki kavine. Bilietas kainuoja 15 , po 18 val. įėjimas taipogi nemokamas.
  • Museo Thyssen-Bornemisza arba Tiseno-Bornemisos muziejus – muziejus išsidėstęs Triangulo del Arte arba Auksiniam meno trikampyje, tai nedidelis rajonas, kuriame įsikūrę keletas didelių muziejų, tarp jų ir žinomiausi – Prado ir karalienės Sofijos muziejai. Čia daug impresionistų darbų, gausu vertingų viduramžių ir ankstyvojo renesanso darbų.
  • Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía arba karalienės Sofijos muziejus – šiandien muziejaus kolekcija daugiausiai sudaro XX amžiaus Ispanijos dailininkų kūriniai, o žinomiausių eksponatų skaitomas Pablo Picasso paveikslas «Geurnica».
  • Plaza Mayor – viena iš didžiausių aikščių Ispanijoje. Tačiau už titulą didžiausios ir pagrindinės Madrido aikštės ji grumiasi su Puerta del Sol. Tai tipiška viduramžių aikštė, kurioje vyksta, kunkuliuoja šiuolaikinis gyvenimas, kavinės, turistai, gatvės aktoriai ir dainininkai.
  • Plaza de la Cibeles & Fuente de Cibeles arba Sibeles aikštė – tai viena iš spalvingiausių lankytinų vietų, kurią myli ne tik miesto svečiai, bet ir jo gyventojai. Aikštės viduryje įsikūrę Sibeles fontanas – tai yra XVIII amžiaus kūrinys, kuris vaizduoja vaisingumo deivę – Kibele.
  • Café Gijóntai – pagarsėjusi kavinė. Ją galite rasti adresu Paseo de Recoletos 21. Tūkstančiai mėgėjų intelektualiam poilsiui pakliūti stengiati būtent į šią vietą, kuri eilę metų buvo lankoma tokių žinomų žmonių kaip: Federikas Garsija Lorka, Ernestas Mileris Hemingvėjus, Salvadoras Dali, kiti.
  • Teatro Real arba Karaliaus operos teatras – pagrindinis operos teatras Madride ir vienas iš pačių žinomiausių bei populiariausių Ispanijoje. Tai taip pat vienas iš miesto simbolių. Pasirodymus dažnai lanko karaliaus šeima, tačiau bilietų kaina yra įkandama tiek miesto gyventojams, tiek jo svečiams.

Pamatyti būtina #2:

Toledo – senoji Ispanijos sostinė ir vienas iš gražiausių miestų pasaulyje, juk ne šiaip sau net pats El Greco pamilo miestą, kurį tapė šimtus kartų. Miestas saugo savyje įvairių epochų pėdsakus: pilių sienos ir Romos imperijos laikų  arenos, Cristo mečetė de la Luz, didžiulė gotikinė bažnyčia ir Alcazar pilis.

  • Alcázar de Toledo arba Alcazaro pilis – buvusi tvirtovė ir karaliaus rezidencija, dabar gi čia įsikūrė ginklų muziejus ir viešoji biblioteka.
  • Catedral Primada Santa María de Toledo arba Toledo katedra – šioje  katedroje kažkada veikė maurų šventovė.
  • Museo del Greco arba El Greco muziejus – atkurtas to meto tipinis namas, tačiau tai nėra tikras dailininko namas. Muziejuje rasite vertingą tapytojo kūrinių kolekciją ir neįprastą jo stiliui Toledo panoramą.

 Būtina pamatyti #3:

Segovija tai nedidelis miestas 90 km nuo Madrido. Tai vienas seniausių Ispanijos miestų, kurį įkūrė romėnai. Kadangi miestas nedidelis, tai senamiestis atrodo lyg muziejus po atviru dangumi. Nenuostabu, kad 1985 metais Segovija buvo įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą (kaip ir Toledo). Didžiausia miesto įžymybė – romėnų akvedukas, kuris buvo pastatytas dar  prieš 3000 metų. Matomoji akveduko dalis regima iš tolo, o ieškantieji gali pasekti akveduko keliu iki Alkazaro tvirtovės – stebėdami ženklus ant grindinio.

Segovija – be galo graži ir tam, kad 100 proc. pajausti ta grožį – reiktų važiuoti su nakvyne, tačiau miestelis vargu ar priims visus svečius, todėl rekomenduoju užsakinėti viešbučius iš anksto 🙂

Marija Radisauskayte

Taigi, pabaigai noriu palinkėti Jums daug šiltų ir linksmų kelionių. Nesustokite ties vienu miestu, juk aplink yra daug gražių ir nuostabių dalykų.

Maria Radishauskayte, asmeninio archyvo nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter