Neprašyti Marijos patarimai: Oslas

Sveiki! Esu Marija ir dievinu savaitę, ar net mėnesį, trunkančias kelionės. Dažniausiai keliauju atostogų metu, stengiuosi kelionėm skirti kuo daugiau laiko. Tačiau ne taip seniai atradau, kad trumpos kelionės turi begalę savų pliusų ir žavesio! Kaip tik tokios kelionės įspūdžiais noriu su jumis ir pasidalinti.

Visai neseniai grįžau iš Oslo, Norvegijos. Tai buvo vienas iš tų kelių dienų trip‘ų, kuris mane beprotiškai sužavėjo. Kaip visuomet kelionę planavau iš anksto ir turiu daugybę patarimų Jums, mieli skaitytojai.

Taigi:

Prieš išvykstant būtinai susiraskite, kokie lankytini objektai yra vietovėje, į kurią vykstate ir kuriuos Jūs norite pamatyti. Taip sutaupysite daug laiko ir turėsite aiškų planą.

Mano kelionės planas atrodė maždaug taip:

Karaliaus rūmai;
Nacionalinė galerija;
Munko muziejus;
Vikingų ir Kon-Tiki muziejus;
Forteresse d’Akershus (čia išties yra pilis, bet juk taip daug gražiau skamba);
Na ir dar kažkas, kas patrauks akį.

PIRMA DIENA

Atskridus į Oslą buvau maloniai nustebinta miesto peizažu: milžiniškos uolos šalia autostrados, jaukūs kaimeliai, nuostabūs gyvūnėliai… Bet, žinoma, labiausiai mane pakerėjo pats miesto gyvenimas.  Nors pirmąją dieną buvo niūrokas oras, apsiniaukę ir vėjuota,miestas vis tiek neįprastai spindėjo. Nieko nelaukdama nusipirkau 2 val. galiojanti bilietą viešajam transportui ir nuvažiavau į Bygdøy pusiasalį, kuriame yra Vikingų, Kon-Tiki, Framo, Norvegijos jūrų ir Norvegijos kultūros istorijos muziejai. Deja, aplankiau tik kelis iš ten esančių muziejų: Vikingų, Kon-Tiki ir Framo. Tai yra laivų muziejai, kuriuose galima išvysti eksponatus NET nuo tų, senų ir galingų, vikingų laikų. Jūs galbūt esatepripratę, kad muziejuose galima tik vaikščioti, stebėti ir jokiais būdais nieko neliesti, bet čia viskas kitaip! Galite laisvai pasijausti vikingais ar net iš naujo atrasti poliarinį ašigalį, nes yra galimybė įlipti į istorinį Fram ledlaužį arba pamatyti tikrąjį vikingų laivą.

PASTEBĖJIMAS: nuolaidos muziejuje taikomos net su LSP, kas mane taip pat maloniai nustebino.

Vėliau, kai apžiūrėjau muziejus, vykau atgal į Oslo miestą bei atsidūriau prie Akershus pilies, kuri yra prie pat uosto. Deja, nesupratau, ar galima buvo į ją įeiti, tad nusprendžiau nerizikuoti ir tiesiog pasivaikščioti aplink, nes vaizdas nuo pilies aikštelės atsiveria nuostabus!

Kadangi Osle atsidūriau kasmetinės apsipirkimo dienos „Black Friday“ metu,gatvėse buvo labai daug žmonių, todėl negalėjau pamatyti viso miesto grožio. Teko pasistumdyti Kalėdų mugėje, kurioje galėjau išvysti sėdintį “Santa Klausą”, bei nepraleidau progos ir sugalvojau norą…

ANTRA DIENA

Savo antrą kelionės dieną aš pradėjau anksti, ir kol nebuvo didelio šurmulio gatvėse, nusprendžiau pasivaikščioti po senamiestį. Žinote, miestas pasirodė visai iš kitos puses. Dar gražesnis, mielesnis, nuostabesnis. Vaikščiojantakys pagaudavo įvairias smulkmenas. Taip bevaikščiodama pamačiau Operos ir Baleto teatrą, Nacionalinį teatrą, Didingus Karaliaus rūmus ir miesto savivaldybę, kurioje teikia Nobelio premijas. Taip pat, aplankiau Munko muziejų, kuriame pamačiau įdomių meno kūrinių.

Pastebėjimas: vienas iš žymiausių Munko kurinių “Šauksmas” yra ne jo vardo muziejuje, bet Nacionalinėje meno galerijoje.

Po ilgos dienos nusprendžiau atsigerti kavos populiariojoje kavinėje “Espresso House”. Reikėjo ilgokai palaukti eilėje, bet kava buvo to verta, ne išimtis ir jų firminis, kalėdinis sausainis 🙂

PASTEBĖJIMAI APIE OSLĄ:

  • Miesto simbolis – tigras, tačiau Osle niekada jų nebuvo 🙂
  • Nėra maisto parduotuvių, tad reikės valgyti kavinėse;
  • Labai daug drabužių ir interjero parduotuvių;
  • Žuvėdros gali tapti Jūsų draugais, jas galite išvysti tiesiog vaikščiojančias gatvėje, taip pat jos visiškai nebijo žmonių.

Maria Radishauskayte, asmeninio archyvo nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter