Spalio 6-ąją Lietuvą pasiekė dar 15 vaikų iš Rytų Ukrainos

Spalio 6-ąją pavakare į Lietuvą atskrido 15-a nuo karo nukentėjusių vaikų iš Luhansko ir Donecko sričių. Jie visi yra 8 klasės mokiniai. Vaikus lydi ukrainiečių kalbos mokytoja. Visi jie metus laiko mokysis ir gyvens Vilniaus lietuvių namuose.

Labiausiai nukentėjusius nuo karo šeimų vaikus atrinko patys ukrainiečiai. Trijų vaikų tėvai yra žuvę, vieno tėvas paimtas į nelaisvę. Jie visi yra karo pabėgėliai, seniai palikę savo gimtąsias vietas ir iki išvykimo į Lietuvą laikinai besiglaudę Dnipre.

„Įstrigo vieno berniuko, kuris pas mus iš Ukrainos yra atvykęs anksčiau, nusistebėjimas, kad iš pradžių jam buvę keista nebegirdėti šūvių… – sako Vilniaus lietuvių namų direktorius Gintautas Rudzinskas. – Visi atvykę vaikai čia labai greitai adaptuojasi, nesijaučia vieniši, nes randa ir savo tautiečių – šiuo metu pas mus mokosi 37 mokiniai iš Ukrainos, ir kitų tautybių vaikų, kurie yra iš 30 pasaulio valstybių“.

Direktorius džiaugiasi, kad kartu su naujokais atvyko ir jų ukrainiečių kalbos mokytoja. Vaikus ji lydi jau antrus metus. Šiemet ji vėl pasiliks metams ir juos mokys gimtosios kalbos. Vaikams taip pat vyks 2 savaitinės lietuvių kalbos pamokos.

Švietimo ir mokslo ministerija Ukrainos valstybės siunčiamų vaikų iš Donecko ir Luhansko sričių mokymą ir apgyvendinimą Lietuvoje organizuoja nuo 2014 metų. Per trejus metus priimti 45 vaikai.

Vaikai iš Ukrainos priimami remiantis 2014 metų Vyriausybės nutarimu dėl humanitarinės pagalbos suteikimo Ukrainai. Nutarimą Vyriausybei pateikė Švietimo ir mokslo ministerija. Lietuvos valstybė metams laiko skiria lėšų šiems vaikams mokyti, prižiūrėti, jų apgyvendinimo, maitinimo, komunalinėms ir kitoms paslaugoms (sveikatos draudimo, mokymo priemonių įsigijimo, vasaros poilsio organizavimo) ir kt. išlaidoms padengti.

ŠMM inf., P. Taraškevičiaus nuotr.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter