Nuo studento iki prezidento – tik vienas žingsnis?

Lapkričio 21 dieną, vėlyvą šeštadienio popietę, dvidešimt keturi Užsienio lietuvių studentų klubo nariai lankėsi Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. Norint ten patekti, reikia iš anksto registruotis, siųsti savo duomenis – juk tvarka čia griežta, juk ne į kavinę susiruošėme. Apsauginiai mums vėliau paaiškino: „čia dėl mūsų visų bendro saugumo“.

Vos tik patekus į vidų, šiame istoriniame pastate mus pasitiko linksmai nusiteikęs gidas. Pasisveikinęs iš karto nuvedė prie įstiklintų vitrinų, kuriose eksponuojami visi svarbiausi apdovanojimai, skirti Lietuvos valstybei ir Lietuvos prezidentams. Galėjome pamatyti, kaip atrodo Vytauto Didžiojo ordinas su auksine grandine, kuris skiriamas kiekvienam aukščiausiam Lietuvos vadovui. Gidas atkreipė mūsų dėmesį į 2013 metais gautą tarptautinį Karolio Didžiojo apdovanojimą (dar vadinamu „Politikos Oskaru“). Jis buvo skirtas  prezidentei Daliai Grybauskaitei už Lietuvos indėlį siekiant Europos Sąjungos vienybės ir visos Europos ekonominio stabilumo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Čia viskas labai gražu ir skoninga, maloniai šypsosi aplinkiniai, bet mes nedrįsome palikti savo gyvenimo aprašymų, nors gal pabaigę studijas – pabandysime. / ULSK nuotr.

Nedaugelis žino, kad Lietuvos Respublikos Prezidentūroje yra virš 100 kambarių ir visas istorinis interjeras renovuojant buvo kruopščiai atkurtas, pritaikant pastatą valstybinėms reikmėms. Galėjome pamatyti tokius perliukus, kaip Lauryno Stuokos Gucevičiaus klasicistinių lubų dizainą vienoje iš svečių priėmimo salėje, šokiruojantį Lietuvos tūkstantmečio progai tapytą Šarūno Saukos paveikslą. Pagrindinėje Baltojoje salėje įsiamžinome prie centrinėje nišoje įsikūrusios Laisvės statulos. Iš Kauno atvažiavę studentai iš karto atpažino, kad čia paminklo, esančio prie Vytauto Didžiojo Karo muziejaus Kaune, mažesnė versija.

Beveik visiems ekskursijos dalyviams tai buvo pirmas apsilankymas Lietuvos Respublikos Prezidentūroje. Tikime, kad ne paskutinis. Įspūdinga buvo prisiminti istoriją, buvusius valstybės vadovus, pasivaikščioti po savo valstybės aukščiausios valdymo instancijos sales, svarbių svečių priėmimo kambarius, apžiūrėti įvairių šalių valstybių atstovų dovanotas atminimo dovanas bei prezidentams skirtus apdovanojimus.

Taip pat pamatėme, kaip atrodo dabartinės šalies prezidentės darbo vieta. Čia viskas labai gražu ir skoninga, maloniai šypsosi aplinkiniai, bet mes nedrįsome palikti savo gyvenimo aprašymų, nors gal pabaigę studijas –  pabandysime.

Beje, ekskursijoje dalyvavo studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose atvykę užsienio lietuviai iš Lenkijos, Latvijos, Urugvajaus, Argentinos, Rusijos ir Baltarusijos.

P.S. Daugiau informacijos apie ekskursijas, vėliavų keitimo ceremonijas, Istorinę Prezidentūrą Kaune rasite čia.

Irena Kowalewska

(Marcin Białek, LRP, ULSK nuotr.)

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter