Užsienio lietuvių studentai ir Juozo Erlicko „Ne visi namie“

Užsienio lietuvių studentų klubas spalio 3 dieną pakvietė studijuojančius užsienio lietuvius į Valstybinį Vilniaus mažąjį teatrą. Tai buvo puiki proga visiems susipažinti, pasižvalgyti po teatro erdves ir, svarbiausia, išgirsti lietuvių klasiką, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą Juozą Erlicką.

Kad bus smagu, tapo aišku iš spektaklio pavadinimo – „Ne visi namie“ – gal tikrai namuose tuščia? O gal ir galvoje vėjai siaučia? Daugumai iš mūsų kompanijos tai buvo pirmas susitikimas su J. Erlicko kūryba. Autorius savo kūrybą skaitė, improvizavo, dainavo. Spektaklio metu supratome, kad J. Erlickas turi  savo požiūrį į šiuolaikinį pasaulį, žmones, įvykius ir visa tai jis išreiškia per gilaus ir subtilaus humoro prizmę. Todėl spektaklio metu aidėjęs juokas paliko ne tik geras emocijas, bet leido pamąstyti apie šeimos santykius, politikos užkulisius, žmonių tarpusavio ryšius.

Stebėjomės, kaip paprastas lietuviškas žodis jo lūpose įgauna kitą prasmę – kartais metaforišką, kartais groteskišką, kartais buitiškai supaprastintą. Po spektaklio užsienio lietuvių studentai pirko J. Erlicko knygą „Išeinu iš krašto“ su paties autoriaus autografu. Gal tikrai jo knyga turėtų rasti vietos ant kiekvieno stalo?

Spektaklis paliko gerus įspūdžius, nes ir po kelių dienų ima juokas prisiminus kai kuriuos pastebėjimus, citatas, posakius.

Irena Kowalewska

Duona… Pienas… Sūris…
Varškė… Alus… Dešra…
Kokie paprasti lietuviški žodžiai.
O kaip prasmingai skamba!

Kaunas yra visų kelių pradžia.
O Vilnius – vienintelio kelio galas.

J. Erlickas

(“Yra šalis” Youtube stop kadras)

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter