Lietuvos laisvės gynėjų dienos minėjimai (nuotraukos)

Užsienio lietuvių studentų klubas Sausio 13 dieną minėjo Laisvės gynejų dieną. Vilniaus Antakalnio kapinėse buvo pagerbti visi kruvinų įvykių žuvusieji. 

Sausio 14 dieną 17:00 val. kilsime liftu į Televizijos bokštą. Visi jį matėme, tačiau ne visi jame buvome, ar, juolab, ne visi turėjome galimybę pažvelgti į Vilnių iš paukščio skrydžio. Tai aukščiausias pastatas Lietuvoje, taip pat įtrauktas į pasaulio aukščiausių pastatų sąrašą. Tai ne tik įspūdingas statinys, bet ir lietuvių tautos laisvės bei nepriklausomybės simbolis, primenantis mums 1991-ųjų įvykius.

20140113 kowalewskos nuotr
Antakalnio kapinėse. I. Kowaleskos nuotr.

Kviečiame geriau pažinti mūsų šalies istoriją, pagerbti atmintį Lietuvos kovotojų už nepriklausomybę.
Vietų skaičius ribotas – registracija būtina (irena.ulsk@gmail.com)!

vera kolesnikova 20140113
Antakalnio kapinėse. I. Kowalewskos nuotr.

Laisvės gynėjų diena – sausio 13 d. minima Lietuvos atmintina diena. Jos metu keliama Lietuvos valstybės vėliava.

1991 metais šią dieną įvykęs masinis taikus Lietuvos piliečių pasipriešinimas Sovietų Sąjungos vadovybės bandymui jėga paimti į savo rankas Vilniaus televizijos bokštą, Radijo ir televizijos komiteto pastatą, Parlamento pastatą ir kitus valstybiniam perversmui reikšmingus objektus, perimti jų kontrolę. Užimti atvyko specialiai parengta, sunkiąja karine technika ginkluota desantininkų grupė.

Prie televizijos bokšto Vilniuje per 600 taikių ir neginkluotų žmonių buvo sužeista, žuvo 14. Televizijos bokštas buvo užimtas, tačiau planų pulti Parlamentą kariškiai jau atsisakė.

Nors užgrobti kai kuriuos objektus ir pavyko, galutiniai operacijos tikslai (užimti parlamentą, išprovokuoti nesantaiką tarp įvairių tautybių Lietuvos piliečių, pateikti šiuos įvykius kaip dviejų ginkluotų pusių kovą) nebuvo pasiekti, ir gana greitai Sovietų armijai teko iš užimtų objektų pasitraukti.

Užsienio lietuvių studentų klubas palaiko šių metų naująją iniciatyvą, kurios metu siūloma prisisegti neužmirštuolės žiedą – atminties ir pagarbos ženklą.

Įsisekite neužmirštuolės žiedą prie savo širdies. Tai atminties ir pagarbos ženklas.

Parengta pagal laisvąją enciklopediją Wikipedia.org, neuzmirsk.lt

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter