Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus dėl paramos išeiviams

Studentai, norintys gauti paramą lietuvių kilmės užsieniečių ir išeivijos vaikų, vaikaičių, provaikaičių studijoms Lietuvos aukštosiose mokyklose pavasario ir rudens semestruose nustatytais terminais privalo užpildyti elektroninę paraišką paramai gauti. Valstybinis studijų fondas (VSF) teikia paramą lietuvių kilmės užsieniečių ir išeivijos (tiems, kurie užsienio šalyje gyveno ne mažiau kaip tris metus ir atvyko į Lietuvą ne anksčiau kaip į aštuntą klasę vaikams, vaikaičiams, provaikaičiams, studijuojantiems Lietuvos aukštosiose mokyklose. Jie gali pretenduoti į dviejų (abiejų) rūšių paramą: Stipendiją bei Socialinę išmoką.

Pateikiame dažniausiai užduodamų klausimų dėl paramos išeiviams atsakymus.

Ar galiu pateikti fondui ant popieriaus užpildytą prašymą, jeigu nesinaudoju nei vieno Lietuvos banko elektronine bankininkyste ir neturiu elektroninio parašo sertifikato?

Nuo šių metų užsienio lietuvių popieriniai prašymai skirti paramą nebepriimami. Norintis šią paramą gauti studentas privalo atsidaryti sąskaitą kuriame nors Lietuvos banke arba įsigyti elektroninį sertifikatą, kad būtų galima nustatyti jo tapatybę.

Jeigu neturiu sąskaitos jokiame Lietuvos banke ir nesinaudoju elektroniniu sertifikatu, ar galiu prašymą paramai gauti pateikti naudodamasis kito žmogaus (šeimos nario, draugo) elektronine bankininkyste ar elektroniniu sertifikatu?

Pateikti prašymų naudojantis kito žmogaus elektronine bankininkyste ar elektroniniu sertifikatu negalima. Šios priemonės yra reikalingos Jūsų tapatybei nustatyti, todėl jei prašymą užpildysite naudodamaisi(s) kito žmogaus sąskaita / elektroniniu sertifikatu, mūsų sitemoje Jūsų nebūsite identifikuota(s) ir parama Jums nebus skirta. Ją galėtų gauti tas žmogus, kurio duomenimis naudojotės teikdama(s) prašymą, jei ji(s) atitinka nustatytus reikalavimus paramai gauti.

Ar galiu gauti paramą, jeigu jau kuris laikas gyvenu Lietuvoje?

Parama skiriama tik tiems, kurių nuolatinė gyvenamoji vieta yra ne Lietuvoje, todėl jeigu jau kuris laikas gyvenate Lietuvoje, bet nesate čia deklaravęs nuolatinės gyvenamosios vietos – paramą gauti galite.

Kokius dokumentus reikia pristatyti Fondui siekiant įrodyti, kad užsienyje gyvenau ilgiau negu tris metus?

Dokumentai, galintys patvirtinti Jūsų buvimą užsienyje nustatytą laiką gali būti šie:

Pažymos apie išvykimą iš šalies, atvykimą į šalį;
Registracijos dokumentai užsienio šalyje;
Užsienio šalies pasas, jei tapote kitos valstybės piliečiu;
Mokyklos baigimo atestatas;
Kiti dokumentai

Ar reikia notariškai patvirtinto dokumentų vertimo?

Pateikiant dokumentus Fonde užsienio valstybių institucijų išduotų dokumentų vertimas į lietuvių kalbą nėra privalomas.

Straipsnis parengtas pagal VSF svetainės informaciją. Norėdami užduoti papildomus klausimus dėl paramos išeiviamas ir lietuvių kilmės užsieniečiams spauskite čia. Plačiau apie VSF paramą užsienio lietuviams ieškokite čia.

Patinka? PasidalinkShare on Facebook
Facebook
0Share on VK
VK
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter